Το Σάββατο του Λαζάρου παραδοσιακά φτιάχνουμε Λαζαράκια.
Υλικά
2 ποτήρια λάδι
1 πορτοκαλάδα αναψυκτικό
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι γάλα
3 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
Κανέλα
Καρυδάκι τριμμένο
Λίγη σόδα
Μισό πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ σούπας γεμάτες μπέικιν
Σταφίδες
Αλεύρι γοχ όσο πάρει
Για ματάκια γαρίφαλα
Τα βάζουμε όλα μαζί και ζυμώνουμε με το χέρι η ζύμη πρέπει να μας βγει μαλακιά και να ψιλοκολλάει στο χέρι.
Κανουμε σαν μπαλίτσες το σχήμα βάζουμε και από 2 γαρίφαλα για ματάκια και ένα κορδόνι λεπτό γύρω σαν σταυρωμένα χεράκια .
Πλάθουμε με λαδωμένα χέρια και ψήνουμε στους 180 για 15-20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Ελευθερία Παρασχέλλη"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
Η ιστορία για τα Λαζαράκια,,,
Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου στρογγυλό σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι,καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.
Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ