Πολύ ωραία συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο στον φούρνο με σιρόπι. Πανεύκολος διαφορετικός και πεντανόστιμος !!!
Υλικά
115 γρ. βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κουτ.μπέικν μπέϊκιν πάουντερ
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 πορτοκάλι το ξύσμα
1 πορτοκάλι τον χυμό
Για το σιρόπι:
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 ξύσμα πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια τον χυμό
κανέλα σκόνη για από πάνω
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ.και το στρώνουμε με λαδόκολλα ελαφρώς λαδώστε και την λαδόκολλα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο που πρέπει να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα και να ασπρίσουν .
Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε μπολ χτυπάμε λίγο τα αυγά ίσα να ανακατευτούν σε ένα και τα προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού΄
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από την λαδόκολλα το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε για 20 λεπτά να το προσέχετε μην καεί ψήνετε πολύ γρήγορα μόλις το δείτε και ροδοκοκκινίσει βγάλτε το αφού πρώτα το δοκιμάστε μπήγοντας μαχαίρι να δείτε αν βγει καθαρό .
Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και το κόβουμε μπακλαβωτά ή τετράγωνα κομμάτια.
Σιρόπι
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό ,την ζάχαρη ,το ξυλάκι κανέλα ανακατεύουμε προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για 10 με 15 λεπτά.Περιχύνουμε το γλυκό πίνει πολύ σιρόπι το ρουφάει σε λίγα λεπτά.
Κρύος ο χαλβάς καυτό το σιρόπι.
Αν θέλετε προσθέστε και μέσα στο σιμιγδάλι όταν το χτυπάτε ή και από πάνω τριμμένα φουντούκια,ή αμύγδαλα,ή καρύδια.
Σερβίρετε πολύ ωραία με παγωτό βανίλια και μέλι ή αν είναι χειμώνας βάλτε αντί παγωτό , γιαούρτι-μέλι αλλά και σκέτο.Παρατήρησα που το έφτιαξα απόγευμα την άλλη μέρα είχε τραβήξει και ήταν πολύ πιο ωραίο από την στιγμή που το δοκίμασα μόλις το σιρόπιασα και κρύωσε. Καλή επιτυχία !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ