Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Χρυστόψωμο !!!!



Πλησιάζει ο καιρός που όλα τα σπίτια θα ευωδιάσουν με Χριστουγεννιάτικα εδέσματα!

Υλικά:
700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 400 γρ ΧΛΙΑΡΟ νερό
30 γρ.μαγιά νωπή
1 κουτ.γλ αλάτι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτ.γλ γλυκάνισο
1 κουτ γλ.ζάχαρη
λίγο τριμμένο καρύδι με το μάτι.

Εκτέλεση:
Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνω μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνω το χλιαρό νερό και εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά,στη συνέχεια τη ζάχαρη,ελαιόλαδο κ το αλάτι και ζυμώνω μετά τον γλυκάνισο(τον έτριψα τελείως στο γουδοχέρι)και το τριμμένο καρύδι.
Να γίνει μια ζύμη που να μη κολλάει (ίσως χρειαστεί λιίιγο αλεύρι).
Σκεπάζουμε τη ζύμη για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβουμε ένα κομμάτι όσο η γροθιά μας για να στολίσουμε από πάνω.τη στρογγυλεύομαι απλά με τα χέρια μας τη βάζουμε σε ταψί,βάζουμε στη μέση ένα καρύδι γαρνίρομαι με γαρύφαλλα (εγώ έβαλα και αστεροειδή γλυκάνισο ,ένα σταυρό στη μέση και ότι άλλο θέλετε στολίζετε.
Σκεπάζουμε πάλι για κάνα 40' σε ζεστό σημείο ή αν είναι στον πάγκο 1 ώρα.
Στους 180° για 50λεπτα με 1 ώρα (το παρακολουθούμε ανάλογα και τον φούρνο)
ΥΓ:
Άλειψα με λίγο ελαιόλαδο και κρόκο αυγού εκτός από τον σταυρό για να κάνει αντίθεση.
Καλή επιτυχία !

Karolina Mega‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".