Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Σαραγλί της Αρετής-Θεικό !!!!




Συνταγή πετυχημένη πολλών ετών, για το πιο νόστιμο, κρατσανιστό, υπέροχα σιροπιασμένο σαραγλί με ελαιόλαδο και γέμιση καρύδι, που λιώνει στο στόμα!
Όσοι δεν έχετε τολμήσει ακόμη να φτιάξετε αυτό το φανταστικό γλυκό γιατί το θεωρείτε «δύσκολο», ακολουθήστε βήμα – βήμα την συνταγή και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!
Μία υπέροχη πρόταση για το γλυκό των Φώτων!


Υλικά :
1 κιλό φύλλο κρούστας
600 γρ. καρύδια σπασμένα (όχι σκόνη)
3-4 κουτ. σούπας κανέλα
Ελαιόλαδο όσο πάρει για τα φύλλα και άλλα ¾ του φλιτζανιού (130 ml) για το λάδωμα του γλυκού 100 γρ. φιστίκι αιγίνης

 Σιρόπι :
6 νεροπότηρα ζάχαρη
5 νεροπότηρα νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
1 βανίλια

 Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα βάζουμε πάνω στον πάγκο που θα δουλέψουμε.
Δίπλα μας έχουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και ένα μπολ με γέμιση, δηλαδή τα καρύδια τα οποία τα σπάσαμε στο μούλτι, ρίξαμε μέσα την κανέλα και τα ανακατέψαμε.





Ραντίζουμε το 1ο μας φύλλο με 1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το απλώνουμε με το πινέλο μας να πάει σε όλο το φύλλο και το πασπαλίζουμε με μία χούφτα από την γέμιση
Βάζουμε μία βελόνα πλεξίματος 3 δάχτυλα (5 εκατοστά περίπου) από την άκρη των φύλλων, διπλώνουμε την άκρη , την πατάμε ελαφρά να κολλήσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία και ρολάρουμε προσέχοντας να μην κοπεί το φύλλο και βγει το καρύδι.
Πιάνουμε το ρολό από τις άκρες του και το αφήνουμε στην άκρη.




Ραντίζουμε το επόμενο φύλλο με 1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το απλώνουμε με το πινέλο να πάει παντού, τοποθετούμε το ρολό που φτιάξαμε πριν, στην αρχή του φύλλου και τυλίγουμε το ρολό σιγά σιγά και όχι σφιχτά για να απορροφήσει το λάδι.
Πιέζουμε από τις δύο άκρες προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει. Βγάζουμε το ρολό προσεκτικά από την βέργα και το βάζουμε στο ταψί.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Κόβουμε το σαραγλί σε κομμάτια όχι επιφανειακά αλλά μέχρι κάτω – το κάθε ρολό το έκοψα σε 3 κομμάτια – και το με πινέλο λαδώνουμε καλά τις γωνίες του γλυκού και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο να πάει σε όλο το γλυκό.
Το αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξει το λάδι και το ψήνουμε για 1,5 ώρα, ανάλογα το φούρνο μας.




 Σιρόπι :
Το σαραγλί σιροπιάζεται και τα δύο (γλυκό και σιρόπι) καυτά.
Μετά από μισή ψησίματος του σαραγλί, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα στο πολύ χαμηλό και βράζουμε όση ψήνεται το σαραγλί. Δηλαδή το βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία.


Βγάζουμε το σαραγλί από το φούρνο, ρίχνουμε την βανίλια στο σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε να σταθούν 1-2 λεπτά και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας.
Ο ήχος του σιροπιάσματος είναι φανταστικός!
Αφήνουμε να σταθεί 1-2 λεπτά και το πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι αιγίνης.
Μόλις τραβήξει το σιρόπι και κρυώσει το σαραγλί το σερβίρουμε!! Καλή επιτυχία!


 Από e-ptolemeos.gr Αρετή Παπαδοπούλου




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ