Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Βυζαντινό !!!



Ραβανί:
6 μεσαία αυγά
150 γρ. ζάχαρη
120 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. Γιαούρτι
150 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. Βούτυρο (το λιώνουμε)
150 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
Μισό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Σιρόπι:
650 ml νερό
450 γρ. Ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο γάλα φρέσκο
200 γρ. Ζάχαρη
2 βανίλιες
3 κρόκοι αυγού
100 γρ. Κορν φλάουρ

Σαντιγί:
2 φακ. Garni
400 ml γάλα φρέσκο

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5-6 λεπτά από την ώρα του βρασμού.

Για το ραβανί
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν και την μαστίχα. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη...
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Μετά ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μπολ με το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο... ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ
28x38 και ρίχνουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 15- 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια και το σιροπιάζομαι με το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε στην άκρη...

Για την κρεμα ζαχαροπλαστικής.
Κρατάμε ένα ποτηράκι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο μαζί με την ζάχαρη και τις βανιλιες σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθούν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με έναν αυγογδαρτη να αφρατεψουν.
Ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε και το κορν φλαουρ, ανακατεύουμε καλά για να λιώσουμε τυχόν σβολους που θα υπαρχουν.
 Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα παίρνουμε μια κουτάλα και ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών για να αποκτήσουν θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα μας... αν μας πήξει πολυ θα την αραιωσουμε με λίγο γάλα...
Μόλις είναι έτοιμη την ρίχνουμε πάνω από το ραβανι μας και την αφήνουμε να κρυώσει...

Για την σαντιγί.
Χτυπάμε τα φακελάκια garni με το γάλα στο μίξερ για 5 λεπτά.
Την Ρίχνουμε πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το σερβιρουμε.

Συνταγή από Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ