Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Κέικ λεμόνι με κρέμα λεμονιού γέμιση !!!



Όταν έχεις πολλά λεμόνια τι κάνεις?? Μαρμελάδες και γλυκά!!
Δροσερό κέικ λεμόνι με κρέμα λεμονιού (από μαρμελάδα λεμονιού σπιτική)

Για το κέικ...
Ένα πακέτο βούτυρο 250 γρ
2 φλ. τσ ζάχαρη
χυμός από 2-3 λεμόνια (έβαλα 3)
ξύσμα από 1 λεμόνι (έβαλα από 2)
5 αυγα
450 γρ αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι που φουσκώνει μου του)
4 κουτ. γλ. μπέικιν (εάν δεν βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει)
1 βανίλια
Για την κρέμα...
200 γρ περίπου μαρμελάδα
50 γρ ζάχαρη (γιατί η μαρμελάδα μου δεν είχε πολύ ζάχαρη)
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γ κουρκουμά

Εάν δεν έχετε μαρμελάδα, βάλτε
200 ml νερό
70 γρ. ζάχαρη
1 μέτριο λεμόνι (χυμός & ξύσμα)
2 κ.σ. κορν φλάουρ (κοφτές)
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 κ.γ.. κουρκουμά




Άλειψα ένα ταψάκι (ή μια φόρμα) με λίγο βούτυρο, πασπάλισα με λίγο αλεύρι και άναψα τον φούρνο να ζεσταθεί στους 170.
Μετά έβαλα το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ και κτύπησα έως να λιώσει η ζάχαρη και να φουσκώσει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά)
Πρόσθεσα τα αυγά ένα ένα, την βανίλια, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας να ανακατευτεί το μείγμα καλά.
Έριξα το μείγμα στο ταψί και το έβαλα στον ζεστό φούρνο στην προτελευταία θέση για 50 λεπτά περίπου (ελέγχουμε και με το μαχαίρι).
Αφού φούσκωσε και έγινε το κέικ, το έβγαλα σε μια σχάρα να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι έβαλα τα υλικά της κρέμας και ανακατεύω έως να δέσει Λάγο.
Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζω με μια μεμβράνη (που να εφάπτεται στην κρέμα) για να μην κάνει πέτσα.
Όταν το κέικ κρυώσει, χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι.



Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς.
Απο πανω διακοσμείτε με αχνη ζαχαρη και ξυσμα ή φλουδες λεμονιου απο γλυκο κουταλιου λεμονι οπως εκανα τωρα (απο δικο μου επισης γλυκο λεμονιου)...
¨Η γλασο λεμονιου με 2 φλ τσ ζαχαρη αχνη
1 κουτ. σ. βουτυρο λιωμενο και 4-5 κουτ. σ. χυμο λεμονιου.
Ανακατέψτε την αχνη με το βουτυρο λιωμενο και τον χυμο λεμονιου εως να λιωσει η αχνη και να γινει μια κρεμα
( τον χυμο λεμονιου δεν τον βαζουμε ολο με την μια, αλλα κουταλια κουταλια γιατι μπορει να αραιωσει το γλασο πολυ μετα.



Εάν συμβεί αυτό προσθέστε κι άλλη άχνη)
Περιλούζετε το κέικ και εάν θέλετε διακοσμείτε πάλι με ξύσμα ή φλούδες λεμονιού.

Από την φίλη μου  Vana Zouka

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ