Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Το γιουβετσάκι της γιαγιάς !!!!!


Γιουβετσάκι με μοσχαράκι οπως έβλεπα την γιαγιά μου που το μαγείρευε και τρώγαμε δυό πιάτα από την νοστιμιά !!! Και το μυστικό να είναι μελάτο !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι χτένι ή στρογγυλό σε μερίδες κομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη κανελίτσα 1/2 κουτ γλυκού
κουρκουμά 1 κουτ γλυκού -αυτό το πρόσθεσα εγώ-
1 ντομάτα πολύ ώριμη λιωμένη με το χέρι ξαφλουδισμένη
2 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
1 κύβο -προαιρετικά -
Αν θέλετε μέσα στο ταψί προσθέστε και 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες -εγώ δεν βάζω -
κριθαράκι χονδρό 1 πακέτο 500 γραμ
τυρί τριμμένο -


Πλένω το κρέας το βάζω σε κατσαρόλα το σκεπάζω με ζεστό νερό και μόλις πάρει 1 βράση χύνω το νερό και ξεπλένω την κατσαρόλα βάζω ξανά το κρέας με  ζεστό νερό να το σκεπάζει αρκετά ρίχνω λίγο λαδάκι και το βράζω μέχρι να λιώσει -πάνω από 1 ώρα .


 Αμέσως μετά βάζω σε ταψί ζεστό νερό πάνω από την μέση του ταψιού και άν έχει μείνει ζωμός από το βράσιμο το προσθέτω αφού τον περάσω από σουρωτήρι .
Προσθέτω την ντομάτα λιωμένη με το χέρι τον πελτέ την ζάχαρη τον κουρκουμά την κανέλα το αλατοπίπερο και ελαιόλαδο .
Προσθέτω μέσα και τα κομμάτια από το βρασμένο κρέας --επίσης εγώ ξύνω με μαχαιράκι κι ένα κύβο ότι έχω -
Εχω προθερμάνει τον φούρνο 180 με 200 βαθμούς και βάζω το ταψί να ψηθεί περίπου 30 λεπτά .


Αμέσως μετά προσθέτω αφού βράζει το φαγητό στο ταψί το κριθαράκι .
Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και ΕΔΩ το μυστικό για μελωμένο γιουβετσάκι ...
Από την στιγμή που θα ρίξω το κριθαράκι και το ανακατέψω το αφήνω ΜΟΝΟ  να ψηθεί ακριβώς 10 λεπτά .
Το κλείνω το αφήνω κανένα πεντάλεπτο στον φούρνο κι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε με τριμμένο τυράκι !!!

ΑΠΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ