Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Γιαλαντζοντολμαδόπιτα της Τεμπέλας!!!


Σκέφτηκα αντί για ντολμαδάκια γιαλαντζί...πότε να τυλίξω .,,Λέω δε μπορεί να μην πετύχει...αν μη τι άλλο θα τρώγεται...και ναι !!!Επιτυχία...Δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τα κλασσικά ντολμαδάκια που έφτιαχνα τόσα χρόνια στην κατσαρόλα, και ναι ...θα το καθιερώσω.!!Και έτσι την ονόμασα.......
Γιαλαντζοντολμαδόπιτα της Τεμπέλας!!!

Υλικά

60 κληματόφυλλα (ζεματισμένα)
400γραμ.ρύζι Καρολίνα καλά πλυμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 ντομάτες τριμμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένο
4-5 κλωναράκια μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
3 ποτήρια νερό ζεστό
1 φύλλο βρεγμένη λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ΄΄γέμισης΄΄

Σε ένα ταψί του φούρνου,βαθύ,(εγώ χρησιμοποίησα γάστρα τσίγκινη)έριξα μπόλικο λάδι και έστρωσα δύο στρώσεις φύλλα προσέχοντας να καλύψω και τα πλαϊνά του ταψιού.
Χώρισα με το μάτι στα 5 την γέμιση.
Έριξα το 1/5 της ποσότητας της γέμισης,και ξανά έβαλα από πάνω άλλες δύο στρώσεις φύλλα .
'Εριξα ξανά γέμιση ,το άλλο 1/5,και ξανά 2 στρώσεις φύλλα εώς ότου να φτάσω στο τέλος που σκέπασα με φύλλα .
Έριξα 3 ποτήρια νερό ζεστό,λάδι και σκέπασα με την βρεγμένη λαδόκολλα.
Σκέφτηκα πως θα σηκωθεί η πίτα προς τα πάνω ρίχνοντας το νερό αλλά δεν είχα κάτι στο μέγεθος της γάστρας να βάλω,αφού δοκίμασα διάφορα μεγέθη πυρέξ.
Την άφησα έτσι τελικά και δεν έπαθε τίποτε.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος έλεγξα αν χρειάζεται νερό ,δεν χρειάστηκε αν και να έβαζα λίγο ακόμη δεν θα πάθαινε κάτι.
Ίσως έμενε λίγο ζουμάκι στον πάτο του ταψιού.
Στους 200 βαθμούς,προθέρμανα πρώτα,έψησα για 45 λεπτά.
 Όταν βγήκε η πίτα δεν πίστευα πως θα κόψω κανονικό κομμάτι..είπα θα διαλυθεί...θα φύγουν τα ρύζια κάτω...κι όμως δεν έπαθε τίποτε.
Έριξα από πάνω ελαιόλαδο και λεμόνι και ήταν τέλειο !!!!!

Συνταγή κ φωτό Christiana-george Gian-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ