Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ελαιόψωμο και ψωμί Ολικής αλέσεως σε γάστρα !!!


Από Dimitra Varsam‎

Ψωμάκι γάστρας...Ελαιόψωμο και με Ολικής αλέσεως !!!
Πόσο να τα παινέψω δείτε τα!!!!!

Υλικά :
1 κιλό αλεύρι γοχ
2 μαγιές ξηρές
3 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό
2 κγ αλάτι
1 κγ ζάχαρη
3 κσ λάδι



Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ρίχνω τις μαγιές με το νερό τις λιώνω ρίχνω τη ζάχαρη που τρέφει την μαγιά, το αλάτι το λάδι κ όλο το αλεύρι θα γίνει λίγο μαλακό κολλάει στα χέρια το βάζω στο ταπερ η κατσαρόλα πρέπει να κλείσει με καπάκι κ στο ψυγείο για 12 ώρες
Σήμερα το πρωί έβαλα μια χουφτα αλεύρι σε λεκάνη, έριξα από το μπολ τη ζύμη μέσα σε πέντε λεπτά έτοιμο δεν κολλάει καθόλου, λαδοκολα κ έτοιμο, στο ελαιοψωμο έριξα ελιές πράσινες φετουλες κομμάτια όπου από πριν τις είχα στεγνώσει κ έριξα ελάχιστη ρίγανη κ δύο σταγόνες λάδι,φροντισα ζυμωνοντας να πάνε οι ελιές παντού το αποτέλεσμα το βλέπετε!

Πριν την ζύμη η γαστρα πρέπει να μπει σε ζεστό φούρνο για 15 λεπτά άδεια μαζί με το καπάκι, βάζετε λαδοκολα την ζύμη αμέσως κ φεύγει για φούρνο.
Εψησα για 1,5 ώρα στο δικό μου φούρνο 140 κ μετά έβγαλα το καπάκι για 15 λεπτά.

Εάν φτιάξετε το ολικής αλέσεως θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής και θα πρέπει να το αφήσετε να ψηθεί παραπάνω εγώ τα έβαλα δύο ψωμάκια μαζί στη γαστρα αλλά διαπίστωσα ότι το ψωμί με ολικής αλέσεως θέλει περισσότερο ψήσιμο οπότε προσέξτε το αυτό.

Συνταγή από Dimitra Varsam‎ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ