Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Μπακλαβάς τραγανός !!!!



Tzela Antonopoulou

Φανταστικός μπακλαβάς τραγανός μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και μελένιος!!!!!! Ο ωραιότερος μπακλαβάς που φάγατε ποτέ ( συνταγή της μαμάς)!!!!!

Για ταψί 38 νούμερο.

Για τη γέμιση
800 γρ φύλλο για μπακλαβά( αν μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποια βιοτεχνία παραγωγής φύλλου,είναι το πιο ψιλό φύλλο και βγάζει περίπου 70 φύλλα) διαφορετικά επιλέξτε καλής ποιότητας φύλλο Βηρυτού.
500 γρ καρύδια
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ ζάχαρη
2 φλ. περίπου βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα ( εγώ προτιμώ το φυτικό βούτυρο άριστον με 5% βούτυρο) θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Για το σιρόπι
5 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
2 φλ. και 1/4 ακόμα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα




Εκτέλεση
Τρίβω στο μουλτι λίγα λίγα τα καρύδια όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
Ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Βουτυρώνω καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρώνοντας τα ένα ένα πασπαλιστά.
Πασπαλίζω με τη γέμιση και στρώνω 4 φύλλα πάλι βουτυρωμένα.
Πασπαλίζω πάλι γέμιση πάλι 4 φύλλα πασπαλίζω με γέμιση ,επαναλαμβάνω άλλη μια φορά.
Γυρίζω τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτω με φύλλα τα οποία κόβω στη μέση ...τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβώνει στη μέση.
Καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνώ να βουτυρώνω( και την επιφάνεια καλά).


Χαράζω μπακλαβάδωτά τον μπακλαβά μου με προσοχή όχι μέχρι κάτω κάτω.
 Έχω προθερμαίνει καλά το φούρνο μου στους 160 - 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνω για μιάμιση ώρα και παραπάνω να χρυσαφισει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα!!!!!
Βγάζω το γλυκό μου και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρολιτσα βάζω τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζω ακριβώς 5 λεπτά. Προσθέτω το μέλι και βράζω αλλά 5 λεπτά με το ρολόι. Σιροπιαζω με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνω να τραβήξει και σερβίρω την επόμενη μέρα!!!!!
Μικρά μυστικά.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα για να ψηθεί μέχρι μέσα, το σιροπάκι πρέπει να είναι λίγο βαρύ .
Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς βγαίνει θεοτραγανός μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και ωραία μελωμένος!!!!
Δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου σιροπάκι στο ταψί καθώς στέκεται μέσα στον μπακλαβά!!!
Δεν βάζω λεμόνι ...το σιροπάκι δεν ζαχαρώνει λόγω του μελιού.
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο Βηρυτού μοιράστε τα φύλλα σας ( στη μέση θα χρειαστείτε 12 φύλλα αφού κάνουμε τρεις στρώσεις γέμισης με 4 φύλλα κάθε φορά)
Κρατήστε 3 -4 φύλλα για το γέμισμα στη μέση του μπακλαβά για να μην γουβώνει και να τον ευθυγραμμίσετε όταν γυρίσετε τα υπόλοιπα φύλλα προς τα μέσα και μοιράστε για τη βάση και την κάλυψη του μπακλαβά.(περισσότερα για τη βάση)
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Συνταγή από κ.Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχέρες-ηδες!~