Βάνα Ντελή
Χαλβάς Φαρσάλων! ❤️
Συνταγή!
1 κιλό και κάτι ζάχαρη
1 σακουλάκι νισιστέ
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο όχι γεμάτο!
Το συμπληρώνουμε με 3 κ.σ βούτυρο λιωμένο ώστε να γίνει 1!
1 βανίλια
Προαιρετικά λιγη κανέλα. εγώ βάζω μισό κουταλάκι!
5 ποτήρια γεμάτα νερό
Μια χούφτα καρύδια η αμύγδαλα καβουρδισμένα.
Ανακατεύουμε. Και διαλύουμε καλά σε μπολ το νισιστέ στο νερό τη ζάχαρη το λάδι με το βούτυρο τη βανίλια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα και καραμελώνουμε 5 κ.σ ζάχαρη να πάρει ενα σκούρο χρώμα!
Προσοχή!οχι να καεί πολύ γιατί πικρίζει ο χαλβάς μετά.
Ρίχνουμε το διαλυμένο μείγμα νισιστέ και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα.
Στην αρχή η καραμέλα θα είναι σταθερή.
Μην ανησυχήσουμε! Όσο θα ζεσταίνετε ξεκολλά απ την κατσαρόλα και γίνετε ένα με το μείγμα!
Όσο πάμε ανακατεύουμε πιο γρήγορα και με δύναμη φέρνουμε το πάνω κάτω και κυκλικά!
Σ αυτή τη η φάση προσθέτουμε τ αμύγδαλα η καρύδια!
Δουλεύουμε καλά .Κατά τη διάρκεια ψησίματος σκουραίνει κι άλλο!
Όταν πήξει καλά και ξεκολλά απ τα τοιχώματα φροντίζουμε να ξεκολλήσει κι από κάτω όσο περισσότερο.θέλει πολύ γρήγορες κινήσεις.
Ισιώνουμε την επιφάνεια αφήνουμε τη σπάτουλα και κουνάμε την κατσαρόλα άλλα 4 με 5 λεπτά να πιάσει κρούστα κάτω .
Φοράμε γάντια και προσοχή μην καούμε.
Έχουμε δίπλα στρογγυλό ταψάκι.
Αναποδογυρίζουμε το χαλβά να πάει το κάτω πάνω.
Η κρούστα είναι δύσκολο να γίνει υπάρχουν ειδικά καζάνια γι αυτή τη δουλειά και οι ειδικοί στο είδος!
Στα Φάρσαλα η τέχνη είναι δική τους!
Εγω έτυχε να πετύχω μια ελαφριά κρούστα σε παλιά αλουμινένια στρογγυλή κατσαρόλα ένα είδος μικρού καζανιού δλδ!
Αλλά..οπός και να χει και χωρίς κρούστα είναι τέλειος σαν γεύση!
Αυτή τη φορά πασπάλισα με ζάχαρη και έψησα στο φούρνο μόνο επάνω!
Συνταγή από κ.Βάνα Ντελή-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!