Tzela Antonopoulou
Σιμίτια....το Πολίτικο κουλούρι!!!!
(Νηστίσιμα)
Υλικά
400 γρ αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ μέλι
1 κ.γ αλάτι
250ml χλιαρό νερό
1/4 φλ. λάδι ελαφρύ
Για το πασπάλισμα
150 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
1 κούπα νερό
3 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζω το χλιαρό νερό το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθούν καλά. Προσθέτω 1/2 κούπα αλεύρι ανακατεύω καλά και αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτω το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι (κοσκινισμένο)με το αλάτι και ζυμωνω με το γάντζο για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτω ελάχιστο αλεύρι....θέλω ένα αφράτο εύπλαστο ζυμαρακι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφήνω σκεπασμένο το ζυμαρακι μου να διπλασιαστεί.
Ξεφουσκώνω τη ζύμη μου και κάνω ένα μπαστούνι μεγάλο.
Χωρίζω σε 6 ή 8 μπαλίτσες αναλόγως αν τα θέλετε πιο μικρά .
Κάθε μπαλίτσα την ανοίγω σε ένα μεγάλο κορδόνι ,το γυρίζω στη μέση το στριφογυρίζω και ενώνω τις άκρες.
Αφήνω για λίγο πάνω σε ταψάκι που έχω στρώσει λαδόκολλα.
Διαλύω το πετιμέζι η το μέλι στο νερό και βουτάω τα κουλουράκια μου μέσα.
Τα περνάω από το σουσάμι και τα τοποθετώ πάλι στο ταψάκι.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στο αερόθερμο στους 200 βαθμούς μέχρι να χρυσαφίσουν.
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από κ Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχερες-ηδες!!!