Αποξήρανση και φύλαξη σύκου!!!!!
Προσωπικά λατρεύω τα αποξηραμένα σύκα....είτε σαν σνακ είτε στις σαλάτες μου....είναι πραγματικά υπέροχα!!!!
Θα χρειαστούμε
Σύκα φρεσκοκομμένα βιολογικά όχι πολύ γινωμένα
Μια ξύλινη μεγάλη επιφάνεια ή και διάτρητη ακόμα καλύτερα
Λαδόκολλα
Μεγάλα κομμάτια από τούλι
Γυάλινα βάζα με καπάκι για τη φύλαξη τους
Διαδικασία
Με μια βαμβακερή πετσετούλα ελαφρώς βρεγμένη καθαρίζουμε με προσοχή τα σύκα μας για τη σκόνη.
Χαράζουμε σταυρωτά με ένα μαχαιράκι τα σύκα και πατάμε ελαφρώς με το χέρι μας να ανοίξουν.
Τα τοποθετούμε σε μια ξύλινη επιφάνεια στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα γιατί θα αφήσουν τα σύκα τα μέλια τους.
Σκεπάζω καλά τα σύκα με τούλι για να μην καθίσουν ζωύφια και βάζουμε στον ήλιο για τέσσερις μέρες.....περίπου (ίσως και μια δυο μέρες περισσότερο , ανάλογα τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το φρούτο) μέχρι να στεγνώσουν καλά....όχι να παραψηθούν και να γίνουν πολύ σκληρά....να είναι στεγνά και ελαστικά!!!!!!
Μέρα παρά μέρα γυρίζουμε και αλλάζουμε τη λαδόκολλα αν χρειαστεί.
Φύλλαω σε γυάλινο βάζο , αφού κλείσω καλά και διατηρώ σε δροσερό σκιερό μέρος!!!!
Προσωπικά μου αρέσει να το ψιλοκόβω και να το φυλάω για να είναι έτοιμα προς χρήση για τις σαλατούλες μου!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!
Συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou-Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!