Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Σπεντζοφάι παραδοσιακό Καρδιτσιώτικο !!!





Καρδιτσιώτικο παραδοσιακό σπεντζοφάι !!!!Αγαπημένο!
Σαν μεζές η και κυρίως φαγητό!
Φτιαχνόταν και φτιάχνεται παντού!
Κυρίως Θεσσαλία θα λεγα, η σε επαρχίες όπου είχαν ζώα,επομένως και δικά τους λουκάνικα χειροποίητα και κήπους με λαχανικά!
Στα χωριά της Καρδίτσας παλιά κάθε σπίτι είχε και ζώα,γουρούνια και δικά τους λουκάνικα!
Αφού τα φτιάχνανε κρεμούσαν τις θηλιές σ ένα ξύλο να στεγνώσουν
Μέχρι των Φώτων έλεγαν! Να τα φωτίσει ο παπάς πρώτα!και από κει κι έπειτα τα μαγείρευαν η έψηναν.
Ήξεραν πως να τα διατηρήσουν για μήνες..σχεδόν χρόνο!
Μέσα σε λιωμένο χοιρινό λίπος (στη λεγόμενη "λίπα")
Η λίπα ήταν το φυσικό συντηρητικό!
Ετσι τα φυλάγανε για πολύ καιρό σε δροσερό μέρος.

Αυτά..μια μικρή ενημέρωση ,απ' όσα έμαθα ,θέλω να μαθαίνω, κι ελάχιστα θυμάμαι!.
Ελπίζω να μη σας κούρασα😂😘
Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω με χαρά να το μάθουμε!..


Πάμε τώρα για τη συνταγή!

2 θηλιές χωριάτικα λουκάνικα (με πράσο)
1 κιλό διάφορες πιπεριές σε κομμάτια(πράσινες ,φλωρίνης,κόκκινες,πορτοκαλί.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλλοκ.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκ.
2 κούπες ώριμη φρέσκια ντομάτα τριμμένη
1 κ.σ πελτέ
Αλάτι,πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο γλυκό.
Ελαιόλαδο

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές και τα λουκάνικα
Σε χωριστά αντικολητικά τηγάνια σωτάρουμε ξανθαίνουμε λίγο τις πιπεριές να μαλακώσουν.
Σωτάρουμε ροδίζουμε στο άλλο και τα λουκάνικα.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε πλατιά κατσαρόλα(ταβά)ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Ρίχνουμε τη ντομάτα με τον πελτέ,και τα μπαχαρικά, κι αφήνουμε να σωθεί λίγο ν αρχίσει να τσιτσιρίζει(παίζει ρόλο στη συν νοστιμιά!)

Τότε προσθέτουμε νεράκι ζεστό 2 με 3κούπες περίπου
Όταν πάρει βράση ρίχνουμε εναλλάξ μέσα τις πιπεριές και τα λουκάνικα.
Αφήνουμε να βράσει μισοσκεπασμένο το φαγητό, έως μελώσει, χειλώσει, να μείνει με τη σάλτσα του!

Είναι ένας μεζές τέλειος για τσίπουρο η κρασάκι!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 

Eκτέλεση φωτό από κ. Βάνα Ντελή Delicious Mαγειρέματα