Τα λέω αφρούλες η κόρη μου τα λέει πιροσκί !!!Το ζυμαρακι είναι αφρός. Απ έξω τραγανό και μέσα αφράτο σαν βαμβάκι !!!
Υλικα
Για τη ζυμη
250 ml γαλα χλιαρο
250 ml νερο χλιαρο
1 κ.γλ. ζαχαρη , 15 γραμμ μαγια νωπη.
Ενα κ.γλ αλατι ,100 γραμ.βουτυρο αγνο λιωμενο
800 γραμμ αλευρι γ.ολ.χρ.
Για τη γεμιση
4 πατατες μετριες βρασμενες και περασμενες απ το μυλο, 1/2 κουταλακι αλατι, λιγη παπρικα γλυκια, 20 γραμ βουτυρο αγνο σε θερμοκρασια δωματιου, 1 κρεμμυδι , φρεσκο δυοσμο( 1 φλυτζανακι καφε μυτζηθρα ξερη) την προσθεσα εγω.
Εκτελεση.
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε με τη σειρα οπως γραφω ,το γαλα ,το νερο, τη ζαχαρη και τη μαγια . Ανακκατευουμε με συρμα να διαλυθει και να ενεργοποιηθει.
Κατοπιν τα υπολοιπα υλικα ,με τη σειρα που γραφω.
Τελος προσθετουμε το αλευρι .
Αν θα χρειαστει παραπανω θα ειναι μια κουταλια.
Θα ζυμωσουμε καλα μεχρι που η ζυμη θα ξεκολησει μονη της απο την λεκανιτσα και τα χερια μας.
Τη θελουμε μαλακη και λεια.
Σκεπαζουμε και αφηνουμε να ξεκουραστει μια ωρα.
Εν τω μεταξυ σοταρουμε ενα μεγαλο κρεμμυδι και το ριχνουμε στις πολτοποιημενες πατατες , Ψιλοκοβουμε το δυοσμο η το μυρωδικο της αρεσκειας μας.
Αλατι λιγο ,πιπερι κοκκινο το βουτυρο και αναμειγνυουμε.
Στο σημειο αυτο προσθεσα τη μυτζηθρα.
Εκανα το ζυμαρακι ρολο το εκοψα σε εικοσι κομματια το εκανα μπαλακια και τ αφησαν να ξεκουραστουν
Τ ανοιξα με τα χερια μου σαν την πιτσα, εβαλα μια γενναια κουταλια γεμιση και τηγανισα σε βαθυ σκευος με μετρια φωτια .
Γυριζα με προσοχη με δυο πηρουνια χωρις να τα τρυπω.
Τ αφησα με υπομονη να παρουν χρυσαφενιο χρωμα.
Εβγαλα και τα εβαλα σε απορροφητικο χαρτι.
Δεν ρουφουν καθολου λαδι.
Προσωπικα μου αρεσουν με μελι και σουσαμι.
Εκτέλεση συνταγή από κ. Maria Xatzhstamatioy Οι Χρυσοχερες-ηδες