Μελιτίνια παραδοσιακά Συριανά !!!!! Με βουτυράτη Πολίτικη ζύμη !!!!!
Συνταγη οικογενειακη, με παλιες ριζες... πανε πανω απο 100 χρονια που πολλες οικογενειες Ελληνων που ζουσαν στη Πολη, αποφασισαν να φυγουν.
Εφτασαν στη Χιο, σιγα σιγα εκαναν τα σπιτια τους κ αγαπησαν το νησι.
Καποιοι ομως αγωνιουσαν που ηταν τοσο κοντα στον Εχθρο. Ηθελαν να βρουν απάγγειο... ασφαλες μερος να συνεχισουν να ζουν χωρις φοβο.
Η Συρος, ηταν κεντρο πολιτισμου. Ταχυδρομειο, τυπογραφειο, γαλλικο προξενειο, εντονο φραγκικο στοιχειο... εφτασαν στο νησι κ το εκαναν δικο τους. Γνωρισαν τη κουζινα τα ηθη κ τα εθιμα των ντοπιων, φραγκων κ μη. Δοκιμασαν τα τυρια... τα μελιτινια τα σαντορινια σα φυλλαρακια...τα αλλαξαν.
Η ζυμη εγινε βουτυρατη, πολιτικη. Στη γεμιση μπηκε τυρι αναλατο απο τη Ίο, μαστιχα απο τη Χιο κ κανελλα απο πανω. Αυτη ειναι η δικη μας οικογενειακη συνταγη. Τη μοιραζομαι μαζι σας με ολη μου την αγαπη !!!
Για τη ζυμη
520 γρ βουτυρο Μινερβινη με βουτυρο γαλακτος σε θερμοκρασια δωματιου
3/4 κουπας ζαχαρη
1/2 κουταλακι σοδα
3 βανιλλιες
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουπα γαλα χλιαρο
Χτυπαμε το βουτυρο κ προσθετουμε τη ζαχαρη. Ριχνουμε το γαλα, τις βανιλλιες τη σοδα κ τελος το αλευρι. Μαλακη βουτυρατη ζυμη που δεν κολλαει. Εβαλα μια μικρη ποσοτητα κ απλωσα σε θηκες για ταρτακια κ στα τοιχωματα. Μετα εβαλα τη γεμιση απο ενα κουταλακι γεματο γλυκου κ απο πανω λιγη κανελλα.
.
Για τη γεμιση
1 κιλο αναλατη μυζηθρα Ίου (αυτη τη φορα δε βρηκα κ εβαλα ανθοτυρο Αμφιλοχιας το οποιο μου αρεσε παρα πολυ)
1 κουταλακι γλυκου κοφτο μαστιχα την οποια χτυπαμε στο μουλτι με δυο κουταλιες ζαχαρη
1 κιλο ζαχαρη
3 κροκους αυγων
Περναμε απο μυλο (οπως τις πατατες του πουρε) το ανθοτυρο. Προσθετουμε τη ζαχαρη μαστιχα κ κροκους. Ανακατευουμε καλα. Γεμιζουμε τις θηκες που εχουμε στρωσει το ζυμαρι με 1 κουταλακι γεματο μειγμα απο τη γεμιση κ ριχνουμε απο πανω λιγη κανελλα.
Ψηνουμε στους 180 στον αερα για 20 λεπτα περιπου. Γινονται 50 περιπου μελιτινια.
Εκτέλεση φωτό από Voula DamalaΓλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!