Το γνήσιο προζυμενιο ψωμάκι της μανούλας μου!! ❤️ Κανενα αλλο ψωμι δεν εχει τη γεύση του!! Αν και πλησιαζει τα 90 εξακολουθεί να ζυμώνει καθε βδομαδα το ψωμακι της!!
Απλουστατη η συνταγή :
ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
2 κιλά αλευρι(1μιση κιλο σκληρο και 500 γρ. μαλακο)
300 γρ. προζυμι
1 κουταλια αλατι
Χλιαρο νερο για μια μαλακη ζυμη.
Απο το βραδυ, βαζει το αλευρι σε μια λεκανη και κανει μια λακουβα στο κεντρο. Εκει λιωνει το προζυμι με λιγο χλιαρο νερο προσθετει λιγο αλευρι, το σκεπαζει με αρκετο αλευρι και το αφηνει ολη νυχτα να ανεβει.
Το πρωι προσθετει το αλατι και το ζυμωνει
με χλιαρο νερο 5 λεπτά. Το αφηνει 20 λεπτα να ξεκουραστεί... κοβει κομμάτια τα ζυμωνει στο παγκο με λιγο λαδι και τα βαζει σε λαδωμενο ταψι. Σκεπαζει και το αφηνει σε ζεστο μερος να φουσκωσει
Τρυπαμε με ενα μαχαιρακι ραντιζουμε με νερακι και ψηνουμε 1 ωρα 200 β. Πριν το βγαλουμε το ραντιζουμε με νερακι να γυαλισει...
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!