Ασβεστόνερο
Ενα κομματακι γαλαζοπετρα οσο ενα ρεβυθι
30-35 κοματια συκα
1,5 κιλο ζαχαρη
3 ποτηρια νερο
3 κουταλιες της σουπας γλυκοζη
Εναμισο λεμονι ή ξινό
Κοβουμε τα κοτσανακια και με ενα μυτερο μαχαιρακι κοβουμε λιγο το συκο ή αλλιως το τρυπαμε με ξυλακι
Τα βαζουμε σε μια λεκανη με ασβεστόνερο και τα αφηνουμε εκει για 2 ωρες ανακατευοντας που κ που
Τα ξεπλενουμε με πολλα νερα
Και τα βραζουμε 3 φορες για 8'
Αλλαζοντας συνεχεια το νερο
Λιωνουμε γαλαζοπετρα ενα κομματακι οσο ενα ρεβυθι σε νερο και τα βαζουμε εκει κρυα για 20'
Τα ξεπλενουμε πολυ καλά
Και αρχιζουμε να τα σφιγγουμε να φυγει το νερο τους
Ετοιμαζουμε το σιροπι
1,5κιλο ζαχαρη 3 ποτηρια νερο
Μολις διαλυθει η ζαχαρη προσθετω την γλυκοζη αφηνω να βρασει για 10' προσθετω τα συκα και αφηνω αλλα 10' να ξαναβρασει .
Την επομενη μερα βραζω το γλυκο να δεσει το σιροπι προσθετωντας προς το τέλος χυμό λεμονιού ή ξινο.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Μαρθα ΜερτζανιδουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ