Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Λαδοραβανί ή Ριβανί !!!


Είναι ίσως το πιο γνωστό γλυκό της Αιτωλίας. Μιλάμε φυσικά για την παραδοσιακή ΛΑΔΟΡΕΒΑΝΙ (ριβανί) η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών  και των γιορτών μας..!!!

ΛΑΔΟΡΑΒΑΝΙ!!
Θα χρειαστουμε:
5 ποτηρια νερό
1 ποτηρι χυμο πορτοκ.  Λεμονι
1κιλο ζαχαρη
2 ποτηρια νερού  σχεδον ελαιολαδο
Ξυσμα απο 1 πορτ.και 1 λεμονι
3 βανιλιες
Λιγα ασπρισμενα αμυγδαλα.
Μισο κιλο σιμιγδ.χοντρο
Μισο κιλο σιμιγδ. Ψιλο
3κ.σ.αλευρι..

.



Βαζουμε σε μια κατσαρολα τα 6 πρωτα υλικα και αφηνουμε να βρασουν να λιωσει η ζάχαρη.
Ανακατευουμε σε ενα μπολ τα σιμιγδαλια και το σλευρι..
Οτα βρασει η κατσαρολα ριχνουμε βροχηδον τα σιμιγδ. Ανακατευοντας με ξυλινη κουταλα.
Ειναι ετοιμο οταν το μείγμα ξεκολά απο την κουταλα σε 3-4 λεπτα....
Αδειαζουμε σε λαδωμενο  ταψι νο 36 το στρωνουμε ομορφα  κοβουμε κοματια και τοποθετουμε τα αμυγδαλα..
Ψηνουμε 1 ωρα σε 220 β.περιπου....να ροδισει..
Αν θελουμε οταν κρυωσει βαζουμε ζαχαρη και κανελα..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Ρουλα ΛυρουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ