Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ζακυνθινά γλυκά παξιμαδάκια!!!


 
Ζακυνθινά, γλυκά παξιμαδάκια!!!
Σε κάποια επίσκεψη, μου είχαν φέρει τα συγκεκριμένα παξιμαδάκια, η γεύση τους με  το άρωμά τους, με είχε ενθουσιάσει!!
Έψαξα και βρήκα συνταγή και όταν τα έφτιαξα, εκτός απ' ότι μοσχοβόλησε η κουζίνα, η γεύση τους ήταν ίδια με αυτά που μου είχαν φέρει στην επίσκεψη, οπότε ενθουσιάστηκα διπλά!!
Σας παραθέτω, λοιπόν την συγκεκριμένη συνταγή και όποιος την επιχειρήσει εύχομαι καλή επιτυχία! ❤️
(για μία δόση, δηλαδή 2 μεγάλα κουλούρια ή 4 μικρά)
Υλικά
 3/4 κούπας λάδι
 3/4 κούπας κρασί λευκό (ή κόκκινο)
 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
 4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
 1/2 κ. γλ. σόδα
 1/2 κ. γλ. κανέλλα σκόνη
 1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
 2 κ. γ. γλυκάνισο σπόρους
 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
 1 κούπα σταφίδες μαύρες (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
 1 κούπα ζάχαρη
 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ας υπάρχει λίγο παραπάνω μήπως χρειαστεί)
 Προαιρετικά: Σουσάμι για το στόλισμα
Εκτέλεση
 Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά (λάδι, χυμό πορτοκαλιού, κρασί).
 Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
 Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικινπάουντερ και ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα διογκωτικά.
 Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να το πάρει όλο.
 Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι ακόμα, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει.
 Πλάθουμε 2 μεγάλα μακρόστενα κουλούρια (σαν φρατζόλα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τα χαράζουμε σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός δαχτύλου, χωρίς
να τα ξεχωρίσουμε με το μαχαίρι και να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι από πάνω.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε.
 Αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος (και παραπάνω) τα βγάζουμε και τα ξαναχαράζουμε μέχρι κάτω, να αποκολληθούν το ένα από το άλλο.
 Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω, τα γυρίζουμε στην πάνω αντίσταση.Αν έχουν χρώμα κι εκεί, βάζουμε αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Λένα ΧριστοπούλουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ