Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Μπακλαβάς !!!


Μπακλαβάς!!!


 1 κιλο  φυλλο,
250 γραμ αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη  ψιλοαλεσμενη όχι σκονη και περασμενη από τον φουρνο
 100 γραμ σιμιγδαλι ψιλο, πιπεροριζα τριμμενη ξερη βεβαιως ,  μαστιχα Χιου κοπανισμενη,
100 γραμ εχτρα παρθενο ελαιολαδο για το ραντισμα των μεσα φυλλων ,

250 γραμ  αγνο βουτυρο από αιγοπροβειο γαλα


Για το σιροπι
Οσο φυλλο,  τοση ζαχαρη,  τοση ωρα ψησιμο…είναι κανονας ,,,, αρα 1 κιλο ζαχαρη …800 γραμ νερο , φλουδα λεμονιου ,χυμο λεμονιου ….δεκα λεπτα βρασιμο σε μετρια φωτια από την στιγμη που αρχιζει ο βρασμος, στο τελος προσθετουμε 2 φυλλα αμπαροριζα.Το σιροπι πρεπει να είναι χλιαρο προς κρυο και ζεστο  το γλυκο
 Βουτυρωνουμε  το ταψι μας καλα τη βαση και τα τοιχωματα….. στρωνουμε τεσσερα φυλλα και ραντιζουμε με το ελαιολαδο το καθενα… αραιο ραντισμα .  Ριχνουμε αραια  ποσοτητα απ την γεμιση…κανουμε αυτην την διαδικασια μεχρι να τελειωσει η γεμιση …..αφηνουμε τεσσερα φυλα για το τελος … τα δυο στρωνουμε κανονικα …    το πρωτελευταιο ραντιζουμε με νερακι σε βαποριζατερ και στρωνουμε  το τελευταιο  …..κοβουμε μεχρι κατω καλα με κοφτερο μαχαιρι…..εχουμε λιωσει το βουτυρο και περιχυνουμε…..σ αυτό το σημειο να αναφερω πως ηταν η νονα μου, που μου μετεφερε την ολη διαδικασια …. μεγαλη γυναικα με αποψη λογω εμπειριας. Μια  ιεροτελεστια ηταν για εκεινη μιας και εφτιαχνε γαμπριατικους μπακλαβαδες …..δεν εβαζε ποτε βουτυρο ….ελεγε πως ταγκιζει το γλυκο με το περασμα του χρονου…τον κρατουσαν μεχρι το καλοκαιρι εκτος ψυγειου βεβαιως….εγω εκανα την παραλαγη μου…  ετσι δεν βαζω ποτε βουτυρο μεσα μονο από πανω….μιας και δεν τον κραταμε πολύ καιρο
Ψηνουμε σε μετριο στους 170 προθερμασμενο φουρνο κλασικα στις αντιστασεις για μια ωρα ….. όταν  βγαλουμε  από το φουρνο  ψεκαζουμε το ανθονερο με βαποριζατερ και  αμεσως σιροπιαζουμε …..
Αφηνουμε στο ταψι  τουλάχιστον 24 ωρες να πιει ολο το σιροπι.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Maria XatzhstamatioyΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ