Παραδοσιακά φανταστικά αφράτα μοσχομυριστα τσουρεκάκια !!!!!
👌👌👌👌💯💯💯💯
Μπορειτε να προμηθευτείτε αλεύρι σκληρό για τσουρέκια και μαγιά νωπή από το φούρνο της γειτονιάς σας!!!!
Τα άλευρα του φούρνου για τέτοιου είδους παρασκευές.....ειναι πολύς καλής ποιότητας......και θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα!!!!
Επίσης μπορείτε να αρωματισετε το γάλα σας με 1 κ.γ κοφτό σπόρους γλυκάνισου , όσο το ζεσταίνετε.....(και το οποιο σουρώνετε μετά)
Θα δώσει ένα υπέροχο διακριτικό άρωμα στο τσουρέκι σας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αρωματικά σας !!!
Αντικαταστειστε το με το ξύσμα πορτοκαλιού...!!!
.
.
Υλικά
1 κούπα γάλα (αρκετά ζεστό)
3 1/2 κούπες ζάχαρη
200 γρ φρέσκια μαγιά
1 κ.γ μαχλεπι
1 κ.γ κακουλέ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι( προαιρετικά)
1 κ.γ αλατι
10 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 κούπα βούτυρο αγελάδος ή φυτινη λιωμένο ή μισό μισο και ζεστο
2 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
1 κούπα χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζω το προζύμι μου.
Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό τη μαγια με λίγο αλεύρι και 1 κ.σ γεμάτη γεμάτη μελι ( αλεύρι από το σύνολο της συνταγής) και φτιάχνω έναν χυλο.
Αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να κάνει φουσκάλες το προζύμι μου.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμωματος βάζω τη ζάχαρη , το αλάτι και όλα τα μυρωδικά και κάνω μια γούβα στο κέντρο.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύω καλά με τη ζάχαρη και προσθέτω σιγά σιγά το ζεστό γαλα.
Ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζαχαρη.
Ρίχνουμε μέσα στο μιγμα μας το προζυμι.
Αναπιανουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι.
Η ζύμη θα είναι ελαφρώς κολλώδες και τσιχλωτη.
.
.Αφού τραβήξει το αλεύρι προσθέτω σταδιακά το ζεστό βούτυρο.
Ζυμωνω και διπλώνω το ζυμαράκι για να πιει το βούτυρο.
Αφήνω τη ζύμη μου καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πλάθω πλεξούδες και αφήνω πάλι να ανέβουν σε ζεστό μέρος.
Αλείφω τα τσουρέκια μου με αβγό ( κρόκο με λίγο γάλα ή νερό) και ψήνω στους
170 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Τυλίγω τα τσουρεκακια μου με μεμβράνη όσο είναι ακόμα ελαφρώς χλιαρά......(όχι πολύ ζεστά) για να κρατήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν μαλακά και αφράτα...!!!!!
Εδώ υπάρχει και βιντεάκι από YouTube για εύκολο πλέξιμο τσουρεκιου με δύο κορδόνια...όπως τα έχω φτιάξει κι εγώ ..!!
https://youtu.be/kDtV9ZODdfc
Καλή επιτυχία!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ