Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Φακές, μανιτάρια πλευρώτους ψητά στο φούρνο !!!


Φακές, μανιτάρια πλευρώτους ψητά στο φούρνο, και χορταράκια τσιγαριαστά όπως τα έφτιαχνε η μαμά μου αυτή την εποχή που είναι σταχάκια, και τα λέμε εδώ στη Κρήτη (παπαδικές).... Τα χόρτα λέγονται λαψανίδες κι αυτή την εποχή βγάζουν το σταχάκι που έχει τον ανθό... αυτό κόβουμε λίγο πριν ανθίσει...!


Η συνταγή για τις φακές ..

1 φλυτζάνα του Νες φακές
Μισή κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
1-2 ντομάτες τριμμένες
Μισή κουταλιά σάλτσα ντομάτας
1 καροτάκι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά ξύδι στο τέλος
Βράζουμε τις φακές για πέντε δέκα λεπτά και τις σουρώνουμε... Προσθέτουμε ζεστό νερό και μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά...κρεμμύδι σκόρδο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι σάλτσα ντομάτας το καροτάκι και την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να χυλώσουν και να δέσουν...✓✓✓


Πλευρώτους
Σκίζουμε τα μεγάλα μανιτάρια στα δύο, και όλα μαζί τα βάζουμε σε λεκάνη... ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι ρίγανη, τα ανακατεύουμε και τα στρώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα...τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου...✓✓
Βινεγκρέτ
Στο μουλτι ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μουστάρδα, χυμό ενός λεμονιού, 1-2 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο αλατάκι, και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν... όταν είναι έτοιμα τα μανιτάρια βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε τη βινεγκρέτ..✓✓
Τέλειο συνοδευτικό πεντανόστιμο 😋😋
Χόρτα τσιγαριαστά
Κόβουμε λίγο κοτσανάκι το πιο μεστό, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν... κόβουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο στη κατσαρόλα ρίχνουμε ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε...στη συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα, αλατίζουμε, και ανακατεύουμε να μαραθούν... ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν...να μην έχει καθόλου σχεδόν υγρά... τέλος στύβουμε χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και σερβίρουμε...✓✓
Τέλειο γεύμα πολύ νόστιμο και υγιεινό 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Marina HatzidakiΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ