Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Γαλακτομπούρεκο ,τραγανό -γευστικό -υπέροχο !!!

Το ποιο τραγανό,γευστικό,υπέροχο ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΎΡΕΚΟ!!!

Υλικά:

Για το γαλακτομπούρεκο:

1 συσκευασία φύλλο κρούστας Βηρυτού,

200 γρ λιωμένο αγελαδινό βούτυρο!

Για την κρέμα:

2lt φρέσκο γάλα,

200 γρ ζάχαρη,

4 αυγά,

2 κρόκους,

ξύσμα λεμονιού,

200 γρ σιμιγδάλι χοντρό,

60 γρ βούτυρο,

2 βανιλιες!

Για το σιρόπι:

700 γρ ζάχαρη,

500 γρ νερό,

1 λεμόνι τον χυμό του!

Έβρασα πρώτα το σιρόπι για 5 λεπτά και το άφησα να κρυώσει!

Έκανα την Κρέμα:

Μέσα σε ένα μπολ έριξα τα αυγά και τα χτύπησα για 1 λεπτό με το σύρμα χειρός!

Πρόσθεσα 100 γρ ζάχαρη και ανακατεψα να λιώσει!

 Έριξα τις βανιλιες,

1 ποτήρι από το γάλα γάλα το σιμιγδάλι και τα ανακατεψα!

 Έβαλα το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού να ζεσταθεί!

Πήρα λίγο ζεστό γάλα και έριξα στο μείγμα αυγών!

Ανακατεψα!

Τελείωσα έριξα το μείγμα στο ζεστό γάλα και ανακατευα μέχρι να πήξει ελαφρώς!

Μόλις την κατέβασα την έριξα σε ένα μπολ έβαλα και το βούτυρο ανακατεψα και την σκέπασα με διάφανη μεμβράνη!

Στην συνέχεια βουτυρωσα καλά το πυρέξ μου(36εκ)!

 Έστρωσα 7 φύλλα βουτυρωνοντας τα καλά με το λιωμένο βούτυρο!

Έριξα την κρύα κρέμα!

 Έκλεισα με 5 φύλλα βουτυρωνοντας τα!

Με την μαλακή μου σπάτουλα έμπηξα τις άκρες των φύλλων στα πλάγια!

 Έριξα το υπόλοιπο βούτυρο και στην συνέχεια το έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα!

Τέλος το έβγαλα το έκοψα ελαφρώς το ράντισα με νερό και το εψησα στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 180 β προθ.αντι.μεσαια σχαρα για 1 ώρα και 10 λεπτά!

Μόλις το έβγαλα το σιροπιαστα με το κρύο σιρόπι!

Η επιτυχία οφείλεται:

Σε καλό ψήσιμο,σε καλό σιροπιασμα το οποίο όταν σιροπιαζουμε να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος και φυσικά σωστή συντήρηση!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzeni Tsanaktsidou-Ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!