Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Τυροπιτάκια οπως παλιά !!!


 Σήμερα έφτιαξα και αυτά τα καταπληκτικά μοναδικά σε γεύση τυροπιτάκια ..Μοναδικά γιατί η ζύμη είναι κ πολύ εύκολη και αφρός σαν κουρού ,αλλά κ γιατί μας τα έφτιαχνε η γιαγιά μου έτσι ακριβώς ... Μία συνταγή που όπως είδα υπάρχει μόνο από πολύ παλιές νοικοκυρές ... Αύριο θα ξαναφτιάξω γιατί κ φάγανε κ μοίρασα ... !!! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε πανεύκολα οικονομικά γρήγορα!!!!

ΥΛΙΚΑ για 25 μέτρια τυροπιτάκια -Ανάλογα το μέγεθος που θα τα φτιάξετε .

1 αλεύρι φαριν απ -500 γραμ

1 πλάκα βιτάμ λιωμένο ή ένα κυπελάκι βιτάμ soft - η πλάκα είναι πιο φθηνή .

1 αυγό

1 κεσεδάκι γιαούρτι 

λίγο αλάτι

ΓΕΜΙΣΗ -Η γιαγιά μου έβαζε μόνο τυρί φέτα με λίγο πιπεράκι ,εγώ το άλλαξα  κ έβαλα

Τριμένη φέτα ποσότητα έβαλα με το μάτι περίπου 350 γραμ 

1 αυγό

3 κουτ σούπας γιαούρτι 

ΕΠΑΛΕΙΨΗ

1 κρόκο αυγού με 1 κουτ σούπας ελαιόλαδο ... Αλλοι αραιώνουν με λίγο νερό αλλά εμένα νμου μυρίζει αβγουλίλα κ βάζω λαδάκι /

 


 Ρίχνω σε μπολ μεγάλο το γιαούρτι το αυγό το αλάτι το λιωμένο βούτυρο κ ανακατεύω με μία μαρίζ καλά .

Αδειάζω κ το πακέτο την φαριν απ όλη και με το χέρι  μαζεύω τα υλικά κ γίνετε ακριβώς μία πολύ ωραία ελαστική ζύμη.

Κόβω ισομεγέθη μπαλάκια σαν φιρίκι μικρό το μέγεθος το ανοίγω σε ξύλινη επιφάνεια πρώτα λίγο με το χέρι κ μετά ρολάρω με τον πλάστη  ,

Βάζω 1 κουτ σούπας γέμιση κλείνω και  τα βάζω στην σειρά σε ταψί με λαδόκολλα που την έχω ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο .

Από πάνω τα περνάω με το πινέλο το μείγμα αυγό λάδι .

.

ΓΕΜΙΣΗ 

Σε μπολ η τριμμένη φέτα το γιαουρτάκι το αυγό και ανακατεύω .

Δεν φουσκώνουν αν τα βάλετε κοντά κ δεν θα κολλήσουν .

 .

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αέρα περίπου 20 με 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ,θα τα δείτε να πάρουν χρώμα.

Είναι εξαιρετικά θα μπορούσα να πω τα πιο ωραία !!!!

.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !