..
,Σημερινό ... Mουσακάς ...Τι να πω εδώ ... Χωρίς περιγραφή !!!! Απλά τέλειος !!!
Εγώ τον φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο όπως έμαθα από την μαμά μου κ ξετρελαίνονται όλοι !!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ για το μεγάλο ταψί της κουζίνας
Πλένω τις 6 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες κ αφαιρώ σαν ριγέ κάθετα την φλούδα.
Τις κόβω σε φέτες ρίχνω λίγο αλάτι τις ανακατεύω κ τις αφήνω στο σουρωτήρι όσο περισσότερη ώρα τόσο καλύτερα διότι δεν τραβάνε λάδι μετά .
.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ετοιμάζω τον κιμά
Στο μούλτι βάζω 2 μεγάλα κρεμμύδια κ 2 σκελίδες σκόρδο κ τα πολτοποιώ.
Βάζω λάδι σε βαθύ σκεύοσ κ βάζω το λιωμένο κρεμμύδι σκόρδο κ τα σοτάρω για λίγα λεπτά .
Προσθέτω τον κιμά και τον ανακατεύω ενώ συγχρόνως τον σπάω με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός .
.
Μετά από λίγο προσθέτω αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά λίγη ζάχαρη κ ανακατεύω .
Βάζω στο μούλτι 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες μαζί με μία κουταλιά πελτέ κ ελάχιστο νεράκι κ τα χτυπώ να γίνουν σαν χυμός .
Το προσθέτω στην κατσαρόλα κ μαζί προσθέτω κ μισό ποτήρι νερού νερό κ αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να πιεί τα υγρά του.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανοίγω δύο αυγά λίγο από πάνω κ χωρίζω κρόκους με ασπράδι -θα τα χρειαστώ στην πορεία.
Ετοιμάζω την κρέμα -Η δοσολογία για το μεγάλο ταψί του φούρνου .
Βάζω την κατσαρόλα στην φωτιά κ ρίχνω μέσα 6 κουταλιές σούπας μινερβίνη έβαλα αυτά΄που λέει με κρέμα γάλακτος -Μπορείτε κ την απλή φυτίνη οπως μπορείτε κ με λάδι αλλά χάνει το φαγητό .
Μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτω αλεύρι -εγώ πια το βάζω με το μάτι -ομως εχει ένα κολπάκι η δοσολογία .
Ρίχνετε λοιπόν αλεύρι κ συγχρόνως ανακατεύετε μόλις αρχίσει κ κολλάει στον αυγοδάρτη σταματάτε .
Η ΦΩΤΙΑ ΧΑΜΗΛΗ
Προσθέτω κ τα 2 μπουκάλια γάλα λίγο αλάτι εγώ έβαλα κ μία υποψία από μοσχοκάρυδο -προαιρετικό είναι -κ ανακατεύω συνέχεια μην μου κολλήσει που θα αρχίσει να πήζει.
Μόλις πήξει ρίχνω τους 2 κρόκους από τα αυγά ανακατεύοντας κ μία χούφτα τυρι κεφαλογραβιέρα ανακατεύω κ έτοιμη .
Αν πήξει πολύ προσθέστε ή λίγο γάλα ακόμη ή λίγο νεράκι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καθαρίζω κόβω σε φέτες κ τηγανίζω πατάτες τις στρώνω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού χωρίς κενά και στο τέλος ρίχνω λίγο αλάτι κ πασπαλίζω με τριμμένη κεφαλογραβιέρα .
Στύβω τις μελιτζάνες μία μία βάζω λάδι και τις τηγανίζω --
Μπορείτε να τις στρώσετε σε ένα ταψί μία μία να τις αλατίσετε να τις περάσετε με λάδι κ να τις ψήσετε ... κ το ίδιο να κάνετε κ με τις πατάτες .
Εμένα ο μουσακας μ αρέσει με τηγανητή μελιτζάνα κ πατάτα.
Αφού τις τηγανίσω όλες τις στρώνω επάνω από τις πατάτες ρίχνοντας πάλι λίγη κεφαλογραβιέρα παντού ,
Από πάνω στρώνω τον κιμά στον οποίο έχω προσθέσει αφού κρύωσε τα ασπράδια των αυγών κ εχω ανακατέψει.
.
.
Πασπαλίζω πάλι με λίγη κεφαλογραβιέρα παντού κ τέλος ρίχνω την μπεσαμέλ την ισιώνω πασπαλίζω με κεφαλογραβιέρα κ ψήνω αέρα προθερμασμένο φούρνο στους 180 κ μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ανέβασα στους 200 να ροδίσει !!! Έτοιμος !!!
Να κρυώσει και...ορμάμε !!! Είναι φανταστικός σε όλα !!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αν θέλετε πατήστε εδώ -- https://www.facebook.com/magiriki.kai.sintages/ Και ελάτε στην παρέα μου !!!
.