Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Τυροπιτάκια οπως τα έφτιαχνε κ τα έμαθα από την γιαγιά μου !!!


 Σήμερα έφτιαξα τα τυροπιτάκια ακριβώς όπως μας τα έφτιαχνε η γιαγιά μου οταν είμαστε μικρά κ τρώγαμε κ δεν σταματούσαμε !!!!-Η γιαγιά έφτιαχνε θυμάμαι μεγάλη δόση κ πηγαίναμε εμείς φέρναμε λαμαρίνες από τον φούρνο εκείνες τις μεγάλες μαύρες κ τα έβαζε εκεί κ μετά τα πηγαίναμε στον φούρνο  κ περιμέναμε πως κ πως να τα πάρουμε ψημένα !!! Αμοιβή μας ..Τρώγαμε  παραπάνω τυροπιτάκια -ιδανικά κ για κολατσιό στο σχολείο !!!! Τα ωραία αξέχαστα παιδικά χρόνια ...!!!!

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

---Μην μου πείτε για το Βιτάμ γιατί σας  τα λέω όπως μας τα έφτιαχνε ... Αν δεν σας αρέσει βάλτε ελαφρύ λάδι ένα περίπου κεσεδάκι -μετρήστε το από του γιαουρτιού.

ΥΛΙΚΑ

1 βιτάμ soft λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου αν έχει ζέστη ,ή λιωμένο σε φωτιά αν είναι παγωμένο

400 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

λίγο αλάτι

1 ασπράδι αυγού-τον κρόκο τον κρατάμε για από πάνω

1 κυπελάκι γιαούρτι πρόβειο 

ΓΕΜΙΣΗ 

Τυρί φέτα 

1 αυγό  

Λίγο πιπέρι

--------------------------

Εγώ πρόσθεσα στην γέμιση κ 2 κουτ σούπας γιαούρτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

ΖΥΜΗ

 Ολα τα υλικά μαζί τελευταίο το αλεύρι λίγο λίγο κ ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει μια μαλακή ζύμη να πλάθετε .

ΓΕΜΙΣΗ

Ολα τα υλικά μαζί την φέτα την τρίβουμε με το χέρι κ ανακατεύουμε .

ΕΤΟΙΜΑΣΊΑ

Με το χέρι κόβω μπαλάκια το ανοίγω με την παλάμη επάνω σε κάποια επιφάνεια κ κόβω με ένα μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού στρογγυλά τεμάχια --Αυτό που περισσεύει το γύρω γύρω από τον κύκλο το ξαναρίχνω στην ζύμη κ το ενσωματώνω με το ζυμαράκι .

.

Βάζω ένα κουταλάκι γλυκού από την γέμιση στην μία άκρη και σκεπάζω με το άλλο μισό και πιέζω τις άκρες με το χέρι να κολλήσουν κ να κλείσουν  .

Στρώνω λαδόκολλα σε ταψί φούρνου τα βάζω στην σειρά --δεν μεγαλώνουν να κολλήσουν - και ανακατεύω τον κρόκο που κρατήσαμε με 1 κουτ σούπας νερό κ τα περνάω από πάνω .κ ψήνω στους 180 αέρα περίπου στον δικό μου φούρνο 20 λεπτά --θα τα δείτε να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

.

.
,

Πανεύκολα κ πάααρα πολύ ωραία!!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Ελάτε στην παρέα μας αν θέλετε πατώντας εδώ κ μετά πατήστε το ακολουθήστε -- https://www.facebook.com/magiriki.kai.sintages/?epa=SEARCH_BOX

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ !!!