Μια εξαιρετική συνταγή για μυρωδάτη καρυδόπιτα παραδοσιακή που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας. Ένα κλασικό γλύκισμα ταψιού που ξεχωρίζει για την πλούσια υφή του, μοσχοβολάει κανέλα και γαρύφαλλο και προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία, ειδικά όταν συνοδεύεται από μια μπάλα παγωτό βανίλια!
Υλικά (Για ταψί No 33)
- 10 αυγά (διαχωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 10 κ.σ. ζάχαρη
- 10 κ.σ. καρύδι (τριμμένο)
- 10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο (αλεσμένο)
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- Λίγο λικέρ (της αρεσκείας μας)
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Για το Σιρόπι:
- 3 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Λίγος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βήμα 1: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια από τα 10 αυγά μαζί με μια πρέζα αλάτι. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή, όμορφη μαρέγκα. Την αδειάζουμε προσεκτικά σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Στον ίδιο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών, τις 10 κουταλιές ζάχαρη, λίγο λικέρ και τις 2 βανίλιες. Τα χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Βήμα 3: Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι, το ψιλό σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και τις 2 κουταλιές σπορέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 4: Σταματάμε το μίξερ. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας πάρα πολύ απαλά με μια μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσει ο όγκος του. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδομένο ταψί No 33 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 35 με 40 λεπτά.
Βήμα 5: Το Σιρόπι. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε για λίγα λεπτά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού στο τέλος και αποσύρουμε. Μόλις βγει η καρυδόπιτα, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, έχοντας και το σιρόπι στην ίδια χλιαρή θερμοκρασία, και σιροπιάζουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε να τραβήξει καλά και σερβίρουμε με παγωτό!
Η συνταγή και η εκτέλεση είναι της κ. Ρούλας Λύρου από την ομάδα "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ"
