Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Βουτήματα Κρήτης !!!


ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι λάδι ( προτιμώ καλαμποκέλαιο)
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη ( όχι γεμάτο)
Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 κουταλάκι σόδα ( τη διαλύουμε στην πορτοκαλάδα)
1 φακελάκι μπέικιν
Κανέλα αν αρέσει
Βανίλια
Σουσάμι σκούρο καβουρδισμένο και αλεσμένο στο μπλέντερ
Σουσάμι λευκό
Ξηροί καρποί , αν θέλουμε,( αμύγδαλο, φουντούκι) ψιλοαλεσμένοι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη βάζουμε τα υγρά συν : ζάχαρη, κανέλα, ξύσμα , βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα . Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά προσθέτω κοσκινισμένο αλεύρι ( ούτε κιλό) μαζί με το μπέικιν, ζυμώνοντας με τα χέρια.
Αποφεύγω το μίξερ γιατί τραβάει περισσότερο αλεύρι και δε γίνονται αφράτα.
Προσθέτω αλεύρι σιγά σιγά Μέχρι το ζυμάρι να δέσει και να μην κολλάει στα χέρια.
Σ’ Αυτή τη φάση προσθέτω το αλεσμένο σουσάμι,( που έχω καβουρδίσει σε τηγάνι από πριν) και τους ψιλοαλεσμένους ξηρούς καρπούς.
Ζυμώνω πολύ καλά να ενοποιηθούν τα υλικά και πλάθω μακρουλά κορδόνια, τα οποία χωρίζω με μαχαίρι σε μικρά παξιμαδάκια .Τα πασπαλίζω με λευκό σουσάμι και πιέζω απαλά με την παλάμη μου για να γίνουν πιο απλωτά.
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφήνω να κρυώσουν λίγο και προσεκτικά διαχωρίζω τα παξιμαδάκια.Ενώ ως τώρα χρησιμοποίησα Ένα ταψί τώρα χρειάζομαι 2.
Αφού τα τεμαχίσω τα βάζω στο φούρνο. Επιλέγω αέρα στους 100 βαθμούς Στην αρχή και σιγά σιγά χαμηλώνω τη θερμοκρασία ως το 50.
Όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία τόσο πιο πολύς χρόνος χρειάζεται, αλλά με σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν είναι έτοιμα Είναι πολύ ελαφριά και δεν έχουν ίχνος υγρασίας.
Αν πετύχουν είναι νόστιμα , τραγανά και αφράτα.
Φυλάσσονται σε κλειστό σκεύος, αφού πρώτα κρυώσουν.
ΥΓ: Οι ξηροί καρποί και το σουσάμι δεν μπαίνουν στα υγρά Γιατί θα μαλακώσουν. Τα βάζουμε στο τέλος που το ζυμάρι Δεν έχει υγρά.
Προσωπικά αποφεύγω την πολλή ζάχαρη. Αν εσείς την αγαπάτε γεμίστε το φλιτζάνι.Καλή επιτυχία !


Tzakoniatou Sofia--ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ