Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Mille-feuille με καραμελωμένα φύλλα κρούστας!!!


Mille-feuille με καραμελωμένα φύλλα κρούστας!!!
Τα έφτιαξα χθες για  γιορτή του φίλου μου.

Υλικά
1πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (ψυγείου)
150-200γρ.βούτυρο αγελάδος,λιωμένο.
1 λίτρο γάλα
1⅓ φλ. ζάχαρη
1⅓ φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 κλωνάρι βανίλιας
4 αυγά
2 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150βαθ.στον αέρα.
Ξεδιπλώνουμε το πακέτο φύλλων, κόβουμε στη μέση και φτιάχνουμε στοίβες των 4-5 φύλλων.
Με ένα πινέλο αλείφουμε ένα-ένα τα φύλλα κάθε στοίβας με το λιωμένο βούτυρο και ενδιάμεσα πασπαλίζουμε με άχνη.
Τοποθετούμε ξανά το ένα πάνω στο άλλο.
Κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε ( μικρά ή μεγάλα)
Μεταφέρουμε τις στοίβες σε ταψιά πάνω σε λαδόκολλα, σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά,έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.


Αν δεν χωράνε όλες μαζί θα τις ψήσουμε σε 2 η 3 δόσεις.
Καθώς ψήνονται τα φύλλα θα ξεχωρίσουν μεταξύ τους και θα γίνουν τραγανά.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν έτσι όπως είναι τοποθετημένα σε στοίβες.
Βάζουμε το 1/2 από το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και τη βανίλια, αφού πρώτα τη χαράξουμε κατά μήκος.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το υπόλοιπο κρύο γάλα με μίξερ χειρός. Αφαιρούμε τη βανίλια και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνουμε τον καρπό της και τον ρίχνουμε στο γάλα.
Λίγο λίγο, και πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το μείγμα χτυπημένων αυγών στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει όσο είναι ζεστή. Ανακατεύουμε με σύρμα.
Τη βάζουμε σε μπολ φαρδύ και καλύπτουμε με μεμβράνη κολλώντας τη στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εγώ έβαλα και μερικά κομμάτια κουβερτούρας στην μισή δόση και έκανα και σοκολατένιο κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
Ξαναχτυπάμε την κρέμα βανίλιας, αφού κρυώσει, με μίξερ χειρός για να αφρατέψει και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας (να ενωθούν) απαλά με σπάτουλα.
Το ίδιο και στην σοκολατένια, αν κάνετε.


Συναρμολογούμε τα μιλφέιγ.
Φύλλο κρούστας, κρέμα, φύλλο κρουστές, κρέμα και ξανά φύλλο.
Πασπαλίζουμε με άχνη.
Με την βοήθεια του κορνέ γίνεται πολύ εύκολα, αλλιώς μπορείτε να το κάνετε με ένα κουταλάκι του γλυκό ή με μαχαίρι βουτύρου.
Μπορεί να γίνει και σε μεγάλο μέγεθος και μετά να κοπεί προσεκτικά με πριονωτό μαχαίρι γιατί γίνεται πολύ τραγανό.

Ambient Christina-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ