Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Λιμοντσέλο & Γλυκό του κουταλιού Λεμόνι ❣❣❣




Αφού έφτιαξα το Λιμοντσέλο, έβαλα το γλυκό του κουταλιού Λεμόνι να γίνεται, έκανα και φρέσκο χυμό λεμονιού για να τον έχω όλο τον χρόνο στο ψυγείο.... 😍

Λιμοντσέλο...❣❣❣

10 λεμόνια μεγάλα ακέρωτα η βιολογικά
1 λίτρο ρακί ή βότκα
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό

Πλένουμε καλά τα λεμόνια , αφαιρούμε με μαχαίρι μόνο την εξωτερική κίτρινη φλούδα και την βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Περιχύνουμε με το αλκοόλ και σφραγίζουμε.
Αφήνουμε να μείνει από 20 έως 25 ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
 Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο ωραίο γίνεται.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Από την ώρα που θα βράσει, συνεχίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το αλκοόλ που πλέον είναι κατακίτρινο και αφαιρούμε τις φλούδες.
Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια και το αφήνουμε να ωριμάσει για άλλες 10 ημέρες το σερβίρουμε πάντα παγωμένο.

Γλυκό του κουταλιού Λεμόνι... ❣❣❣

8 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (ακέρωτα ή βιολογικά)
1 κιλό ζάχαρη
3 φλ. νερό
½ λεμόνι (το χυμό)

Για το γλυκό κουταλιού λεμόνι, διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά.
Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα.
Τώρα έχουμε 32 κομμάτια (τέταρτα) φλούδες.
Τυλίγουμε τις φλούδες αυτές σε καρουλάκια και με οδοντογλυφίδες τις πιάνουμε ώστε να κρατήσουν αυτό το σχήμα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄.
Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε.
Αφήνουμε τα καρουλάκια για λίγες ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό.
Έπειτα, τα ακουμπάμε πάνω σε χοντρή πετσέτα της κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ και να δέσουμε το γλυκό την επόμενη μέρα).
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, για να φτιάξουμε το σιρόπι για το γλυκό.
Αφαιρούμε την οδοντογλυφίδα από τα καρουλάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10-15' και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι. Έπειτα, το ξαναβάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει το γλυκό.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Οποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια ξαφριζουμε το γλυκό.
Δεν ανακατεύουμε.
Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάζουμε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.

Φρέσκος χυμός Λεμονιού...❣❣❣

(Διατηρείται στο ψυγείο για πολλούς μήνες)
Στύβουμε πρώτα τα λεμόνια.
Περνάμε τον χυμό που πήραμε από τα λεμόνια από ένα σουρωτήρι, μετά βάζουμε βαμβάκι στο σουρωτήρι και ξαναπερνάμε τον χυμό.
Επαναλαμβάνουμε 3 φορές, αλλάζοντας το βαμβάκι κάθε φορά.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα.
Βάζουμε τον χυμό σε μπουκάλια και μετά στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Στις 3 ημέρες βγάζουμε τον χυμό λεμονιού από το ψυγείο όσο πιο απαλά μπορούμε για να μην ανακατευτεί το ίζημα με τον χυμό.
Στο πάνω μέρος έχει μείνει ένα διαυγές υγρό και στο κάτω μέρος έχουν κατακαθίσει κομματάκια λεμονιού.
Με απαλές κινήσεις βάζουμε το διαυγές υγρό σε καινούριο μπουκάλι και το υπόλοιπο το πετάμε.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε μερικές φορές (ανάλογα με τις ίνες που έχουν τα λεμόνια) μέχρι στο τέλος να μας μείνει ένα πεντακάθαρο υγρό.
Αυτό το απόσταγμα λεμονιού διατηρείται στο ψυγείο για πάρα πολύ καιρό χωρίς να χαλάει.


Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ