Για το ζυμάρι
550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξηρή μαγιά(18 γρ.)
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. έξτρα για το μπολ
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. κανέλα
10 γρ. αλάτι
40 γρ. γλυκάνισο
100 γρ. καρυδόψιχα
Για το στόλισμα
125 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
250 γρ. μαλακό αλεύρι γ.ο.χ.
1 ολόκληρο καρύδι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
Για το γλασάρισμα
120 γρ. μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ζυμάρι
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.
Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Για το στόλισμα
Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.
Για το Χριστόψωμο
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.
Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και φτιάχνουμε ότι σχέδιο θέλουμε..
Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τα σχέδια που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού...
Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.
Καλή επιτυχία!!
Χρύσα Σαρή-οι χρυσοχερες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ