Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πάστα καραμέλα !!!



Υπέροχη δροσερή Πάστα ,με καραμέλα!!! Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου!!!

Υλικά για το ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
8 αβγά
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
1μπεικιν
μια πρέζα αλάτι

Για την ΚΡΕΜΑ
12 φλ. γαλα
10 κ.σ κορν φλαουρ γεματες
16 κ.σ κόφτες ζάχαρη
4 βανίλιες
4αβγα
3 κ.σ βούτυρο
1 1/2 κ.γ μπέικιν


Για το ΣΙΡΟΠΙ
3 φλ.ζαχαρη
4 φλ νερό
4κ.σ κακάο γεμάτες
3 κ.σ Νες καφέ

Για την ΚΑΡΑΜΕΛΑ
300 γρ ζάχαρη
100 γρ νερό
200 γρ βραστό νερό
60 γρ γλυκόζη
6 κ.σ καραμέλα carte dor
6 γρ φύλλο ζελατίνας
(Μπορείτε να σερβίρετε και απλά με έτοιμη καραμέλα carte dor όχι όμως με καραμέλα βουτύρου τύπου καραμελομενου ζαχαρουχου,θα είναι άλλο το αποτέλεσμα και πολύ γλυκό!!!



ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Χτυπάω στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το αλάτι για ένα τέταρτο να γίνουν μια πολύ πολύ αφράτη κρέμα,προσθέτω σιγά σιγά το κονιάκ και ανακατεύω.
Κατεβάζω από το μίξερ και με μια μαριζ αναδιπλώνω το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες προσέχοντας να μην χάσω τον όγκο βάζω στο ταψί του φούρνου μου λαδόκολλα και ρίχνω το μισό μείγμα,πάνω από το μείγμα μου βάζω άλλη μια λαδόκολλα και προσθέτω το υπόλοιπο.(αυτό για να αποφύγω το κόψιμο μετά).
Ψήνω στους 180 για 30 λεπτά περίπου ,μέχρι να ροδίσει.
Αφήνω να κρυώσει καλά και αφαιρώ τις λαδόκολλες προσεκτικά χωρίζοντας το παντεσπάνι σε δύο πάτους.

ΚΡΕΜΑ
Βάζω στην κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν καλά, κρατώντας όμως 2φλ.από το σύνολο για να διαλύσω το κορν φλάουρ.
Σε ένα μπολ χτυπάω ελαφρώς τα αβγά ,προσθέτω το γάλα που κράτησα τις βανίλιες και το κορν φλάουρ ανακατεύω να διαλυθούν καλά.
Όταν πάρει βράση το γάλα προσθέτω το μείγμα μου και ανακατεύω γρήγορα μέχρι να πήξει.
Προσθέτω το βούτυρο ,ανακατεύω να λιώσει τέλος προσθέτω το μπέικιν και ανακατεύω επιφανειακά αρχικά να διαλυθεί και να αφρίσει.
Ενσωματώνω μέσα στην κρέμα.(γίνεται αφράτη με αυτό τον τρόπο)σκεπάζω καλά με μεμβράνη και αφήνω στην άκρη.




ΣΙΡΟΠΙ
Βάζω  το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν και προσθέτω το κακάο και τον καφέ αφού έχω κατεβάσει από τη φωτιά.

Βάζω στο ταψί μου το πρώτο παντεσπάνι και σιροπιάζω.
Προσθέτω τη μισή κρέμα ,πάλι παντεσπάνι σιρόπι και κρέμα.
Αφήνω να κρυώσει καλά και βάζω ψυγείο.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ (τύπου mirror glaze)
Μαλακώνω τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
Σε κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη και τα 100 γρ νερό και βράζω μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα.
Αποσύρω από τη φωτιά και πολύ πολύ προσεκτικά και σιγά σιγά να μην καούμε προσθέτουμε το βραστό νερό.
Αν κάνει κόμπους βάζω πάλι λίγο πάνω στη φωτιά να διαλυθεί.
Προσθέτω τη ζελατίνα αφού τη στύψω καλά και ανακατεύω ,τέλος προσθέτω τη γλυκόζη και το σιρόπι καραμέλας.
Βάζω λίγο στο ψυγείο να πήξει και να γίνει σαν ρευστό ζελέ.
Όχι όμως να παγώσει.
Επικαλύπτω το παγωμένο γλυκό. Καλή επιτυχία!!!!!
Μπορείτε να σερβίρετε απλά και με έτοιμη καραμέλα carte dor η να προμηθευτείτε από είδη ζαχαροπλαστικής η και ζαχαροπλαστείο γλάσο Καραμέλας έτοιμο,αν δεν θέλετε να τη φτιάξετε μόνη σας!!!

Συνταγή από Tzela Antonopoulou-Οι χρυσοχερες-ηδες




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ