Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μαρμελάδα φράουλα !!!



Η αγαπημένη των παιδιών κάθε ηλικίας... με γεύση ακαταμάχητη όταν είναι σπιτική. Μια απλή και γρήγορη συνταγή με την υπογραφή του Ν. Τσελεμεντέ για μια υπέροχη μαρμελάδα που θα λατρέψετε.

Υλικά
1 κιλό φράουλες ώριμες
700 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμό ενός λεμονιού




Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις φράουλες, τις σκουπίζετε και αφαιρείτε το πράσινο κοτσάνι με τα φυλλαράκια τους.
Αν είναι μικρές τις αφήνετε όπως είναι, αν είναι μεγάλες τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα.





Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5΄περίπου.
Ρίχνετε τις φράουλες στο σιρόπι και βράζετε για 5′, μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους.
Αφαιρείτε τον αφρό, που δημιουργείτε στην επιφάνεια του σιροπιού με τρυπητή κουτάλα.
Βγάζετε τις φράουλες και τις αφήνετε στην άκρη.


Βάζετε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το χυμό λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να πάρει μια – δυό βράσεις ακόμη.
Ξαναρίχνεται στη κατσαρόλα τις φράουλες και τις βράζετε για 5-6 λεπτά μέσα στο σιρόπι.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα, σκεπασμένη με πετσέτα κουζίνας, για 12 ώρες τουλάχιστον μέχρι να κρυώσει καλά.
Φυλάσσετε σε αποστειρωμένα βάζα .

Πως αποστειρώνουμε τα βάζα ..
 Για να διατηρηθεί μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να αποστειρώσουμε πρώτα τα βάζα.
Τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το γλυκό.
Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά.
Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση και μπορούμε να φυλάξουμε το βάζο στο ντουλάπι μας για πολλούς μήνες.
Αν το ανοίξουμε, το βάζουμε στο ψυγείο.
Την αποστείρωση των βάζων την κάνω πάντα χρόνια τώρα σύμφωνα με τις οδηγίες του Στέλιου Παρλιάρου .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ