Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Πρόσφορο !!!



Πρόσφορα για αύριο !!!
Την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα τιμά η εκκλησία μας τους Μυροφόρους άνδρες και γυναίκες !
Μεγάλη η Χάρη Τους. Βοήθεια σε όλο τον κόσμο !!!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ...
Είναι μεγάλη ευλογία φίλοι μου το να φτιάχνεις προσφορά.
Νιώθω τόσο όμορφα που μου γίνονται τόσο υπέροχα κάθε φορά!!
Βέβαια πρέπει να προσπαθείς και να έχεις γαλήνη, ηρεμία, εγκράτεια στο σώμα αλλά το κυριότερο και στο στόμα!!!
🙏 Με ευλάβεια και προσευχή αρχίζω λοιπόν!
Ανάβω λιβάνι καντήλι (εμένα καίει συνέχεια) παίρνω διαβάζω ευλαβικά τη προσευχή (είναι γραμμένη στις φωτογραφίες).

 Έχω αναπιάσει από το βράδυ το προζύμι που έχω από προηγούμενη φορά φυλαγμένο στο ψυγείο σε ένα μπολάκι σκεπάζω και αφήνω να γίνει.(γύρω στα 300 γραμ) είναι περίπου συνολικά.
Για δύο προσφορές εγώ έβαλα 1 κ αλεύρι σταρένιο κίτρινο σε καθαρή λεκάνη ένα κοφτό κγ αλάτι πάνω στο αλεύρι κ ανακατεύω λίγο.
Κάνω στην άκρη το αλεύρι ρίχνω το προζύμι μου και μισό λίτρο νερό χλιαρό (όχι καυτό).
Λιώνω το προζύμι με το ένα χέρι καλά και προσθέτω σιγά σιγά και το αλεύρι μου.
Και αρχίζω να ζυμώνω μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια εννοείται.
Ζυμώνω καλά για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά συγκεντρωμένο το μυαλό μου στην ιεροτελεστία λέγοντας Κύριε ελέησον με και αξίωσε με συνέχεια προσευχόμενη μέχρι να δω τη ζύμη να αλλάζει μορφή να γίνεται λεία και συμπαγής!
Τώρα χωρίζω τη ζύμη μου κρατάω το προζύμι μου πρώτα για την επόμενη φορά όσο ένα μικρό πορτοκάλι τη στρώνω τη σφραγίζω με το πίσω μέρος της σφραγίδας και ρίχνω λίγο αλευράκι σε μεγαλούτσικο γυάλινο βάζο.
Λίγο αλεύρι και από πάνω και το αφήνω να γίνει καλά και μετά ψυγείο.
Χωρίζω την υπόλοιπη ζύμη στα δύο και πάνω στον καθαρό πάγκο μου ελάχιστο αλεύρι δουλεύω και διαμορφώνω τη μία ζύμη πρώτα πολύ καλά. Στο τέλος κρατώντας τη ζύμη με το αριστερό χέρι και με το δεξί στριφογυρίζω τη ζύμη στρώνοντάς την και όσο γίνεται καλύτερα. Βάζω στον πάγκο ξαναστρώνω και λειαίνω τη ζύμη μου χωρίς να την χαλάσω πατώντας την απαλά να απλώσει λίγο.
Έχω τα ταψάκια μου στο φούρνο στους 60 βαθμούς βγάζω ένα ένα και με καθαρό κερί όπως είναι ζεστό το κερώνω καλά και στα πλαϊνά του σβήνω το φούρνο αφήνοντάς τα μέσα για όταν τα χρειαστώ.
Τοποθετώ προσεκτικά τη ζύμη στο κερωμένο ταψάκι μου.
Απλώνω απαλά να έχει το ίδιο πάχος παντού, περνάω τα πλαϊνά της σφραγίδας μέσα σε αλεύρι τινάζω πολύ καλά να μην υπάρχει αλεύρι στα γράμματα καθόλου και σφραγίζω πατώντας δυνατά.
Ανασηκώνω τη σφραγίδα μου πρώτα από το ένα μέρος τραβώντας απαλά στρίβοντας το ταψί μου γύρω γύρω να μπει αέρας και βγάζω.



Με οδοντογλυφίδα κάνω τρυπούλες σε σημεία (φαίνεται στις φώτο).
Σκεπάζω το ταψί μου με ταψάκι μιας χρήσεως ανάποδα του πάει τέλεια και αφού τελειώσω και με το άλλο πρόσφορο τα βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς να γίνουν.
Τα παρακολουθώ δεν τα αφήνω στην τύχη τους.
Στη μία ώρα βλέπω τη συμπεριφορά τους. (εμένα σε μιάμιση ώρα ήταν έτοιμα για ψήσιμο).
Τα βγάζω έξω και προθερμαίνω το φούρνο στους 150 βαθμούς αέρα.

Τα ξανατρυπώ στα ίδια σημεία και τα ψήνω για περίπου 50 - 60 λεπτά.
 Όταν δω ότι αρχίζουν να παίρνουν χρώμα τα σκεπάζω με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και το ταψάκι μιας χρήσεως ανάποδα εννοείται.
Βγάζω τα βάζω πάνω σε καθαρό πανάκι σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Κλείνω σε σελοφάν και έτοιμα για να τα πάω στην εκκλησία!!!
Καλή προσπάθεια σε όσους το τολμήσουν!!!
🙏Οι Μυροφόροι ΒΟΗΘΕΙΑ σε όλους μας!!! 🙏

Συνταγή από Chrisa Vasilopoulou-Georgopoulou -Οι χρυσοχερες-ηδες




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ