Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Χοιρινά λουκάνικο με πράσο!!!



Υλικά
3 κιλά κρέας από λαιμό
2 kg πανσέτα
1 kg λίπος
1,5 κιλό πράσα
Εντερακια χοιρινά αλατισμένα.

Από μυρωδικά
3 κουτ σούπας θυμάρι,
3 ρίγανη,
3 τριμμένο μπαχάρι ,
3 τριμμένο κύμινο,
3 σκόνη σκόρδου,
3 γλυκιά πάπρικα,
3 μιξ μπαχαρικών
για χοιρινό κρέας, αλάτι μπόλικο ,και λίγο μαύρο πιπέρι




Εκτέλεση
Λέτε στο Χασάπη σας να σας κάνει κιμά το κρέας και να σας το περάσει από το πρώτο δόντι της μηχανής, δηλαδή το πιο χονδρό για να έχει χοντρά κομματάκια κρέας μέσα. διαλύεται μέσα σε μπλέντερ τα πράσα, ανακατεύετε τα πράσα μαζί με το κρέας σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνετε τα μυρωδικά σας ζυμώνετε πάρα πολύ καλά το κρέας να πάει παντού.
Παίρνετε ένα μικρο κομμάτι από το μείγμα και το τηγανίζετε με λίγο λάδι για να δοκιμάσετε αν είναι εντάξει στα μπαχαρικά, και σύμφωνα με τα γούστα σας συμπληρώνεται εαν χρειαστεί κάτι.
Πλένετε πολύ καλά τα εντεράκια να φύγουν τα αλάτια που έχουν απ έξω.
Εάν έχετε δική σας μηχανή περνάτε τα εντεράκια στη μηχανή και τα γεμίζετε.
΄Εγώ σε αυτή την περίπτωση δεν είχα μηχανή όμως έχω ένα χωνί επαγγελματικό από το Χασάπη μου και έτσι πάνω σε αυτό το χωνί πέρασα το έντερο έδεσα από κάτω και σιγά-σιγά έριχνε το κρέας μέσα και τάπωνα με το χέρι μου και τα γέμισα ,δεν τα έκανα πάρα πολύ χοντρά για να αργάσουν γρήγορα, τον αέρα που πιάνουν τα λουκάνικα μέσα τον τρυπάτε με μία βελόνα και τρυπάτε πάντα πάνω στο κρέας για να μη σπάσει το έντερο.


Τέλος κρεμάτε τα λουκάνικα σε σκιερό μέρος να παίρνει αέρα συνέχεια, και κάθε μέρα τα γυρίζετε ,γιατί κάτω από το καλάμι εκεί που ακουμπάει μπορεί να σας χαλάσουν .
Οπότε τα γυρνάτε κάθε μέρα.
Εγώ προσωπικά τα έβαζα σε δωμάτιο και δίπλα στο παράθυρο και είχα μέρα-νύχτα την πόρτα ανοιχτή δίπλα σε σήτα ούτω σώστε να παίρνουν αέρα και να ξεραθούν πολύ πολύ γρήγορα πέντε με έξι μέρες είναι αρκετές και μετά τα μαζεύεται, τα βάζετε σε σακουλάκια σε μερίδες και τα φιλάτε στην κατάψυξη για να έχετε όλο τον χρόνο νόστιμα σπιτικά λουκάνικα .!!
Στο ψήσιμο προτιμάτε το κάρβουνο!!!

ΑΠΟ Gogo Samiou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ