Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τυρόψωμο αλλιώτικο !!!


Τυρόψωμο αλλιώτικο !!!
Τραγανό από έξω και σαν βαμβάκι από μέσα.Μοσχοβολάει όλο το σπίτι βούτυρο και φέτα...Η διαδικασία παρασκευής είναι λίγο μπελαλίδικη,αλλά αξίζει τον κόπο...νομίζω.

Υλικά:
350ml. γάλα
1πακ. ξηρή μαγιά
2 αυγά
3κ.σ λάδι
3κ.σ γιαούρτι
1κ.σ ζάχαρη
1κ.γλ. αλάτι
800γρ. αλεύρι/ίσως λίγο παραπάνω.




Εκτέλεση:
Βάζω σε μπολάκι το γάλα/χλιαρό/,1κ.σ ζάχαρη και τη μαγιά.
Αφήνω να ενεργοποιηθεί για 10'.
Σε άλλο μπολάκι χτυπάω τα αυγά/1 ολόκληρο και τον κρόκο του άλλου/,το λάδι και το γιαούρτι.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Κάνω μια λακκούβα και ρίχνω το μείγμα αυγών και την ενεργοποιημένη μαγιά.
Ζυμώνω πολύ καλά.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Την αφήνω να ξεκουραστεί για 1ώρα και να φουσκώσει.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια.
Τα αφήνω για 15' να ξεκουραστούν.
Ανοίγω το πρώτο αλείφω με βούτυρο μαλακό/χρειαζόμαστε περίπου 200γρ./,πασπαλίζω με φέτα τριμμένη/χρειαζόμαστε περίπου 400γρ./
Διπλώνω προς τα μέσα τις άκρες.
Το αφήνω στην άκρη.
Ανοίγω το δεύτερο μπαλάκι,βουτυρώνω,ρίχνω και φέτα.
Σε αυτό το σημείο πριν το διπλώσω,βάζω το πρώτο στη μέση και τότε το κλείνω.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα υπόλοιπα δυο.
Το ένα μέσα στο άλλο.


Παίρνω τη ζύμη και τη βάζω στο ταψί.
Την πατάω με τις παλάμες μου για να πάρει το σχήμα του ταψιού.
Την κόβω με μαχαίρι/όχι μέχρι τέλους/σε 8 κομμάτια/σαν τούρτα/.
Αφήνω να ξεκουραστεί για 30'.
Αλείφω με το ασπράδι,πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω στους 180° για 45'-50'.
Ζητώ συγγνώμη για την ορθογραφία και την περιγραφή.
Ελπίζω να τα έχω καταφέρει.
Σε όσους και όσες επιχειρήσουν να το φτιάξουν εύχομαι καλή επιτυχία!
Ταψί νούμερο 32 

Συνταγή φωτό Anna Sultanova ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ