Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι !!!

 

Δύο συνταγές για πραγματικά πολύ ωραίο τραγανό κουρκούτι για θαλασσινά ,αλλά και για ότι λαχανικό θέλετε !!Δοκιμάστε τες !!! 


Μπακαλιάρος φιλέτο το οποίο το βάζουμε ολη νύχτα στο νερό να ξαλμυρίσει αλλάζοντας δυό τρείς φορές το νερό.
Μετά τον ξεπετσιάζουμε και τον κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια .

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
    500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
    18 γρ. μαγιά ξηρή
    2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
    1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
    Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.
    Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).
    Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με 1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.
    Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε το μπακαλιάρο μας! 

Tip
Το κουρκούτι το χρησιμοποιούμε όχι μόνο στον μπακαλιάρο και στα θαλασσινά αλλά και στα τηγανητά λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια.





Αλλο ένα υπέροχο κουρκούτι είναι και το παρακάτω ..όποιο και να επιλέξετε θα έχετε πολύ ωραίο αέρινο και τραγανό αποτέλεσμα !!!


Συνταγή από  Κορνηλίας Καλλίδου ,μαμά του σεφ Βασίλη Καλλίδη .

 Υλικά
    2 φλυτζανια του γαλλικού καφέ, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1,5 κρύα Σουρωτή (350 ml)
    1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις Σουρωτές σε ένα γυάλινο μπολ και ριχνουμε μέσα το αλεύρι λίγο -λίγο.
2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένας χυλός, όχι πολύ σφιχτός.
3. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
4. Καλύπτουμε το κουρκούτι με μεμβράνη και αφήνουμε μια-δυο ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
5. Βουτάμε το κόμματια του μπακαλιάρου στο κρύο κουρκούτι και τηγανίζουμε.



Εκτέλεση φωτό από Tzeni Tsanaktsidou -ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!