Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Σπιτικά κεμπάπ γιαουρτλού !!!


Δέσποινα Μπο

Σπιτικά κεμπάπ γιαουρτλού !!! Συνταγή για την πεντανοστιμη σάλτσα που έκανα είναι η εξής :

1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια με μαχαίρι
Ένα μικρό πουμαρο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένες.. 3 κουταλιές Βιτάμ
Αλάτι, πιπέρι, μια τσιμπιά κανέλα και μια τσιμπιά ζάχαρη (προαιρετικά)
Έβαλα όλα μαζί να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει..
Τηγάνισμα φρέσκες πατάτες και οι πίτες είναι έτοιμες απλά ένα πέρασμα με Ελάχιστο λάδι από το τηγάνι.. Έβαλα την πίτα τα κεμπάπ κρεμμύδι ξερό λευκό , σάλτσα, γιαούρτι στραγγιστό και πάπρικα...
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΆ
Η συνταγή για τα κεμπάπ είναι του Άκη Απλά προσέθεσα και πρέζα μπουκοβο που μαρεσει εμένα.


Για το κεμπάπ

    500 γρ. κιμά αρνίσιο
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι
    2 σκ. σκόρδο
    2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
    1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    1 κ.σ. θυμάρι, ξερό
    1/2 κ.γ. κανέλα
    1/2 κ.γ. μπαχάρι
    1/2 κ.σ. κύμινο
    αλάτι
    πιπέρι
    1/2 κ.γ. πάπρικα, καυτερή
    1 κ.γ. τσιμένι
    1/2 ματσάκι μαϊντανό
    2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το κεμπάπ

    Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
    Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
    Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
    Τέλος, βάζουμε την πάστα ντομάτας, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε 2 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ξερό θυμάρι, την κανέλα, το μπαχάρι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το τσιμένι.
    Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι στο μπολ με τον κιμά και βάζουμε τη φρυγανιά και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
    Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να μαριναριστεί καλά ο κιμάς. Μπορεί να   μείνει στο ψυγείο έως 2 μέρες.
    Στη συνέχεια παίρνουμε 2-3 κ.σ. από τον κιμά και τον πλάθουμε με τα χέρια μας.
    Παίρνουμε δύο ξυλάκια για σουβλάκια και απλώνουμε τον κιμά ώστε να απλωθεί κατά μήκος τους. Το πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
    Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να έχουμε 6 κεμπάπ.
    Βάζουμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κεμπάπ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ώστε να μην κολλήσουν στο τηγάνι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για το σερβίρισμα

    Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά χωρίς ελαιόλαδο.
    Κόβουμε το κρεμμύδι σε 4 κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του. Τα βάζουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα.
    Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. μαϊντανό.
    Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
    Κόβουμε τις τομάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι, από την κομμένη πλευρά. Τις αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
    Κόβουμε 4 ψημένες πίτες για σουβλάκι σε 4 κομμάτια, τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και προσθέτουμε από πάνω τα κεμπάπ.
    Βάζουμε στο τέλος και τις ντομάτες.
    Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό ψιλικομμένο, γιαούρτι και πάπρικα.

Συνταγή από κ. Δέσποινα Μπο-Οι Χρυσοχερες-ηδες