Φανταστικά ροξάκια με καρύδι και άρωμα πορτοκαλιού !!!
Υλικά
1 φλ. Λάδι ελαφρύ
1 φλ. γάλα χλιαρό
3 μεγάλα αβγά ή 4 μέτρια
1 κ.γ γεμάτη μαγιά ξηρή
1 κ.σ μπεικιν παουντερ
2 βανιλιες
1 πρέζα αλάτι
Για το καφέ μείγμα
1 κ.γ κανέλα
1-2 κ.σ γεμάτη κακάο
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
1/2 φλ ψιλοκομμένο καρύδι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ περίπου
(τα υλικά μου σε θερμοκρασία δωματίου)
Για το σιρόπι
5 φλ ζάχαρη
5 φλ. Νερό
Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ζυμώματος προσθέτουμε το χλιαρό γάλα , τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το λάδι , τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα , τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Από αυτό το μείγμα θα πάρουμε μία κούπα και θα το μεταφέρουμε σε μία άλλη λεκανίτσα.
Σε αυτό το μείγμα που πήρα θα προσθέσουμε την κανέλα το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο και θα ανακατέψουμε καλά.
Σταδιακά θα προσθέσουμε και το αλεύρι μου ( που έχουμε προσθέσει μέσα μια πρέζα αλάτι) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη και εύπλαστη.
Μπορούμε μέσα στη ζύμη μου να βάλουμε λίγα από το ψιλοκομμένα καρύδια που γράφει συνταγή
Κρατάμε και λίγα για το σερβίρισμα.
Πάμε τώρα στο λευκό μου μείγμα και προσθέτουμε κι εκεί σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε το λευκό μου ζυμαράκι στά τέσσερα όπως και το σκούρο.
Με το σοκολατένιο ζυμαράκι φτιάχνουμε τέσσερα μπαστουνάκια πάχους περίπου 5 εκ. Και αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τέσσερα φύλλα οβάλ όχι πολύ λεπτά με το λευκό ζυμαράκι.
Τοποθετούμε το σκούρο μπαστουνάκι στην μία άκρη της λευκής ζύμης και τυλίγουμε σε ρόλο.
Κοβουμε ροξάκια σε πάχος περίπου δύο δάχτυλα.
Τα τοποθετουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μου να απλώσουν .
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στο αερόθερμο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
Σε κατσαρολίτσα βράζουμε το σιρόπι μου για 2 λεπτά .
Περιχύνουμε σιγά σιγά τα κρύα ροξάκια με το καυτό σιρόπι .
Τα γυρίζουμε να μελώσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Αφήνουμε να τραβήξουν όλο το σιροπάκι.
Πασπαλίζουμε με επιπλέον καρύδι και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 φλ. Λάδι ελαφρύ
1 φλ. γάλα χλιαρό
3 μεγάλα αβγά ή 4 μέτρια
1 κ.γ γεμάτη μαγιά ξηρή
1 κ.σ μπεικιν παουντερ
2 βανιλιες
1 πρέζα αλάτι
Για το καφέ μείγμα
1 κ.γ κανέλα
1-2 κ.σ γεμάτη κακάο
ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
1/2 φλ ψιλοκομμένο καρύδι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ περίπου
(τα υλικά μου σε θερμοκρασία δωματίου)
Για το σιρόπι
5 φλ ζάχαρη
5 φλ. Νερό
Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ζυμώματος προσθέτουμε το χλιαρό γάλα , τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το λάδι , τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα , τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Από αυτό το μείγμα θα πάρουμε μία κούπα και θα το μεταφέρουμε σε μία άλλη λεκανίτσα.
Σε αυτό το μείγμα που πήρα θα προσθέσουμε την κανέλα το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο και θα ανακατέψουμε καλά.
Σταδιακά θα προσθέσουμε και το αλεύρι μου ( που έχουμε προσθέσει μέσα μια πρέζα αλάτι) και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη και εύπλαστη.
Μπορούμε μέσα στη ζύμη μου να βάλουμε λίγα από το ψιλοκομμένα καρύδια που γράφει συνταγή
Κρατάμε και λίγα για το σερβίρισμα.
Πάμε τώρα στο λευκό μου μείγμα και προσθέτουμε κι εκεί σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε το λευκό μου ζυμαράκι στά τέσσερα όπως και το σκούρο.
Με το σοκολατένιο ζυμαράκι φτιάχνουμε τέσσερα μπαστουνάκια πάχους περίπου 5 εκ. Και αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τέσσερα φύλλα οβάλ όχι πολύ λεπτά με το λευκό ζυμαράκι.
Τοποθετούμε το σκούρο μπαστουνάκι στην μία άκρη της λευκής ζύμης και τυλίγουμε σε ρόλο.
Κοβουμε ροξάκια σε πάχος περίπου δύο δάχτυλα.
Τα τοποθετουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μου να απλώσουν .
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στο αερόθερμο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
Σε κατσαρολίτσα βράζουμε το σιρόπι μου για 2 λεπτά .
Περιχύνουμε σιγά σιγά τα κρύα ροξάκια με το καυτό σιρόπι .
Τα γυρίζουμε να μελώσουν καλά και από τις δύο μεριές.
Αφήνουμε να τραβήξουν όλο το σιροπάκι.
Πασπαλίζουμε με επιπλέον καρύδι και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.