Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

”Σουγάνια Μυτιλήνης (κρεμμυδοντολμάδες)”!!!

”Σουγάνια Μυτιλήνης (κρεμμυδοντολμάδες)”


Υλικά:
10 κρεμμύδια ξερά μέτρια σχήματος ωοειδές
2 ντομάτες κομμένες καρέ χωρίς τα σπόρια
Υλικά για την γέμιση:
3 ξερά κρεμμύδια
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
200γρ. ρύζι νυχάκι
1 ντομάτα ώριμη
½ κ.γ. κύμινο
70ml ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
3 κ.σ. μαϊντανό
½ λεμόνι το χυμό του


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι με κάθετη τομή μέχρι την μέση του κρεμμυδιού και τα προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα, τοποθετώντας τα σε ένα ταψί για να κρυώσουν και να μπορέσουμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες.
Όσο αυτά κρυώνουν, ετοιμάζουμε την γέμιση. Ξεκινάμε με τα 3 κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε στο μπολ τον κιμά και το ρύζι (μουσκεμένο*), τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη ώριμη ντομάτα, το μισό ελαιόλαδο, το κύμινο, αλάτι-πιπέρι και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρεμμυδιού, λίγο γέμιση, τοποθετούμε την γέμιση μέσα στο κρεμμυδόφυλλο και με μια κίνηση τυλίγουμε τον κρεμμυδοντολμά μας και τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν τελειώσουμε όλους τους κρεμμυδοντολμάδες κόβουμε τις ντομάτες, εφόσον έχουμε βγάλει τα σπόρια, σε μέγεθος όσο ένα ζάρι (καρέ), και ρίχνουμε την ντομάτα πάνω από τα σουγάνια, προσθέτοντας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα πάνω τους ένα πιάτο, έτσι ώστε όταν πάρει βράση να μην ανοίξουν οι ντολμάδες, προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να φτάσει στο χείλος του πιάτου. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20-25 λεπτά.
Σερβίρονται πάντα ζεστά και συνοδεύονται ωραία με ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο ή φρέσκο κρεμμύδι και την σάλτσα που έχει δημιουργηθεί από την ντομάτα μέσα στη κατσαρόλα.

.


Tips:
 μουσκεμένο: πριν ετοιμάσουμε την γέμιση, καλό θα ήταν να έχουμε ξεπλύνει το ρύζι και να το έχουμε τοποθετήσει για ½ ώρα σε ένα μπολ με νερό και ½ χυμο λεμονιού .
 Μπορούν να γίνουν κατά τον ίδιο τρόπο σε γάστρα στον φούρνο.
 Μπορεί να γίνει με μοσχαρίσιο κιμά, ή με ανάμεικτο με χοιρινό ή ακόμα και με αρνίσιο.
 Μπορείς να τα προσθέσεις μετά τον βρασμό σε πήλινα μπολ και να προσθέσεις τριμμένο λαδοτύρι Μυτλήνης και να το γκραντινάρεις.
 Μπορούμε να πλύνουμε τα κρεμμύδια, να κόψουμε την ρίζα, να κάνουμε τη χαρακιά μαζί με την εξωτερική φλούδα ώστε να χρησιμοποιήσουμε την φλούδα στον πάτο της κατσαρόλας μας και να δώσουμε πιο πικάντική γεύση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΣΕΦ   Στέλιος Δουχάνης-Εδώ  η σελίδα του .