Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

·Κατάδες Σάμου παραδοσιακό γλυκάκι !!!


Κατάδες Σάμου, ένα γλύκισμα που φτιάχνανε οι νοικοκυρές τις παλιές εποχές και που η παράδοση συνεχίζεται ως και σήμερα. Τότε όταν τους περίσσευε μια γέμιση από έναν χριστουγεννιάτικο μπακλαβά, τότε και πολύ έξυπνα έφτιαχναν το παρακάτω ζυμάρι που θα σας δώσω, το οποίο το έκοβαν σε σχήμα στρογγυλό, το γέμιζαν, το έψηναν και το πασπάλιζαν με ζάχαρη άχνη και που έμοιαζε με τους κουραμπιέδες. Είναι ένα γλυκό με περισσότερα υλικά από τον κουραμπιέ, πολύ νόστιμο και τελείως διαφορετικό.


Υλικά για την γέμιση:
80γρ. Καρύδια
60γρ. Σουσάμι (καβουρδισμένο)
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. γεμάτη μέλι
1κ.σ. νερό

Εκτέλεση:
Σε ένα γουδί προσθέτουμε τα καρύδια και το σουσάμι και τα κοπανάμε με το γουδοχέρι, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Υλικά για την ζύμη:
500γρ. Αλεύρι μαλακό
60γρ. Ελαιόλαδο
140γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100γρ. Ζάχαρη
100ml χυμό λεμονιού
50γρ. Ούζο
½ κ.γ. σόδα
20ml ανθόνερο (χωρισμένο στα δύο, 10ml για την ζύμη & 10ml για το πασπάλισμα πριν την άχνη)
70ml σταχτόνερο (αλύσιβα)

Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα μίξερ με το σύρμα, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε πολύ δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας βροχιδών και σιγά – σιγά την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, στο οποίο μέσα έχουμε προσθέσει και την σκόνη σόδας και προσθέτουμε στο μείγμα μας την μισή ποσότητα από το αλεύρι και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει στα χέρια μας. Με την βοήθεια ενός πλάστη θα ανοίξουμε το ζυμάρι μας πάχους 1 εκατοστού και με ένα κουπάτ ή με μια κούπα καφέ, θα κόψουμε στρογγυλά σχήματα και θα προσθέσουμε από την γέμιση 1κ.γ. στη μέση και κλίνουμε δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και πατώντας τις άκρες με ένα μικρό πιρούνι. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Έαν θέλουμε μπορούμε να ψεκάσουμε στο ξεφούρνισμα με ανθόνερό και να πασπαλίσουμε λίγη άχνη και όταν κρυώσουν να βάλουμε μια γενναία δόση από ζάχαρη άχνη. 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από Στέλιος Δουχάνης chef ..εδώ η σελίδα του .