Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ισλί ή Ιτσλί !!!



Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο σιροπιαστό γλυκό, με ρίζες από τη μικρά Ασία, σας προτείνω.
Με μυρωδάτη βουτυρένια ζύμη, γεμιστά με καρύδια και κανελογαρύφαλα.
Ιδιαιτερότητα τους το τριγωνικό τους σχήμα και το κέντημα σε κάθε κομμάτι....‼‼‼
Το όνομα τους....
               ΙΣΛΙ  ή  ΙΤΣΛΙ 
                           ( κεντημένο)
Υλικά για το ζυμάρι:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο χλιαρό (χλιαρό)έβαλα LURPAK
125 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια στικ
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κοφτό κγ. μπεϊκιν πάουντερ 

.



ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΙΣΑ να λιώσει.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΡΟ ,ΟΧΙ ΖΕΣΤΟ.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπεϊκιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΚΟΥΒΑ στη μέση και προσθέτουμε το ΧΛΙΑΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ,το νερό, το κονιάκ και με τα δάχτυλα μαζεύουμε τη ζύμη σε μαλακή μπάλα.
ΔΕΝ ΤΑ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ,θα γίνουν σκληρά. 

.



Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, μαλακή,βουτυράτη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο,βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.
Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, με την ένωση προς τα κάτω.
Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια τους με τσιμπιδάκι πλακέ,κάνοντας σχέδια σαν κέντημα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο ,για 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν ελαφριά. 

 Για τη γέμιση:
150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
1 κσ. ζάχαρη
1/2 κγ. κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
2 κσ. μέλι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Κάθε ισλί παίρνει 1 κγ. γέμιση περίπου. 


Για το σιρόπι:
450 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
Λίγες σταγόνες λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
100 γρ. μέλι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι και βγάζουμε την κανέλα.



Αφού τα ψήσουμε όλα,τα μαζεύουμε σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού ΚΡΥΩΣΟΥΝ,ΤΑ ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ κουταλιά κουταλιά πάνω στο καθένα.
Τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε. 

Τα αφήνουμε κι έτσι άλλα 5 λεπτά.
Τα βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίξουν άν τα θέλουμε πολύ τραγανά ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν όσο σιρόπι επιθυμούμε, αναποδογυρίζοντας τα συχνά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.
Μου έγιναν 40 κομμάτια. 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Αννα Καλλέργη  Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

.