Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Σπανοκατυρόπιτα αλλιώς δίχως, ζυμάρι.. χωρίς αλεύρι!!!

Μία σπανοκατυρόπιτα αλλιώς δίχως, ζυμάρι.. χωρίς αλεύρι🌾 μία πολύ υγιεινή εκδοχή και για αυτόν που έχει δυσανεξία στη γλουτένη .... Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη.. γι'αυτόσου προτείνω μία συνταγή η οποία θα καλύψει όλα τα γούστα σε αυτούς που αρέσει το σπανάκι 🥬το τυρί 🧀αλλά και η πατάτα🍠 ένας συνδυασμός απόλυτης θρεπτικότητας ........ γεύσεις και πλουσίων αρωμάτων,που θα καταπλήξει και το κάθε ουρανίσκο!!!


Υλικά για ένα πυρέξ 30 εκατοστών.
3 μεγάλες πατάτες
2 κιλά φρέσκο σπανακι.
3 φρέσκα κρεμμύδια.
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
Μία πιπεριά Φλωρίνης μικρή
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
150gr φέτα τυρί ή άλλο τυρί αρεσκείας σας.
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο.




Εκτέλεση συνταγής.
Πλένουμε την πατάτα μαζί με τη φλούδα πάρα πολύ καλά την τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι γεμίζουμε με νερό και βράζουμε μέχρι το σημείο που αρχίζει η πατάτα και αρχίζει και μαλακώνει.αφαιρούμε από την κατσαρόλα παγώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξουν.
Ωσότου κρυώνουν οι πατάτες στο ψυγείο ετοιμάζουμε τη γέμιση πλένουμε πάρα πολύ καλά το σπανάκι το ψιλοκόβουμε ψιλοκόβουμε όλα μας τα λαχανικά το κρεμμύδι το κρεμμύδι το ξέρω την πιπεριά Φλωρίνης και τον άνηθο.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι το ξέρο εν συνεχεία το κρεμμύδι το φρέσκο προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης αλατοπιπερώνουμε και προσφέρω προσθέτουμε το πλυμένο ψιλοκομμένο σπανάκι προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τέλος όταν μαγειρευτεί το σπανάκι θα προσθέσουμε τον άνηθο ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά βγάζουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

.



Βγάζουμε από το ψυγείο τις πατάτες τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ροδέλα ενός εκατοστού περίπου,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στη φόρμα στο πυρέξ ή το ταψάκι το στρογγυλό που θα φτιάξουμε,το φαγητό μας προσθέτουμε στη βάση του ταψιού ροδέλα από πατάτεςη μία δίπλα στην άλλη κολλητά όπου έχει κενό προσθέτουμε ένα μικρό πατατάκι ακριβώς το ίδιο κάνουμε και στο πλαϊνό του ταψιού μας  γύρω-γύρω τοποθετούμε εσωτερικά τη γέμιση την απλώνουμε να πάει παντού γύρω γύρω από πάνω συνεχίζοντας στρώνουμε με ροδέλα πατάτας η οποία ακουμπάει η μία πάνω στην άλλη, 

.


ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και  αλατοπιπερώνουμε,μπορούμε να προσθέσουμε τυρί τριμμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις πάνω-κάτω όταν το φαγητό από πάνω έχει ροδοκοκκινίσει είναι και έτοιμο συνοδεύετε πολύ ωραία με λευκό κρασάκι.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από τον   Στέλιος Δουχάνης chef