·
Συνταγή για Ισλί
Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα αλλά είναι με πιο μπισκοτένια υφή. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Υλικά για την γέμιση:
200γρ. Καρυδόψυχα, χονδροαλεσμένη
2κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1κ.γ. κανέλα
1/2κ.γ. κοφτό σκόνη γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Σε ένα γουδοχέρι, όπως το έκανε η γιαγιά, αλέθουμε την καρυδόψυχα και σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Υλικά για το σιρόπι :
500γρ. ζάχαρη
400γρ νερό
1 κ.σ. μέλι
½ λεμόνι το χυμό του
1 ξυλάκι Κανέλα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, τα φέρνουμε σε βρασμό και τα αφήνουμε για ακόμα 8 λεπτά να βράσουν.
Υλικά για τη ζύμη:
350γρ. Αλεύρι μαλακό
100γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
250γρ. Ηλιέλαιο
80γρ. Ζάχαρη
130γρ. Αλισίβα ή 2κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
30γρ κονιάκ
Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα προσθέτω όλα τα υγρά στοιχεία, την ζάχαρη και ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνω έτσι ώστε να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Φτιάχνω μικρά τρίγωνα με ζύμη γεμιστά, όπως δείχνω στο βίντεο, με ένα τσιμπιδάκι ή με ένα πιρούνι φτιάχνω τα σχεδιάκια, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά. Σιροπιάζω απευθείας ζεστό ισλί , κρύο σιρόπι, βουτάμε μέσα τα ισλί στο σιρόπι, τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα και με μια τσιμπίδα τα μεταφέρω σε μια Χριστουγεννιάτικη πιατέλα, από πάνω αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τριμμένο καρύδι.
• Αλισίβα, ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που προέρχεται από το βράσιμο του νερού με στάχτη από καμένα, καθαρά ξύλα.
3κ.σ. στάχτη, 200γρ. Νερό. Σε ένα μπρίκι τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού για τουλάχιστον 6-7 λεπτά, το αφήνουμε να καταλαγιάσει αρκετές ώρες, και φιλτράρουμε και κρατάμε το νερό που είναι η αλισίβα.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από Στέλιος Δουχάνης chef