Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

"Ζεστό σαχλέπ"...!!!


"Τα κρύα βράδια, μαζευόμασταν οι Σμυρνιοί από νωρίς στα σπίτια μας και συνήθως κάναμε τις γνωστές βεγγέρες με συγγενείς και φίλους.
Λακριντί, τόμπολα αλλά και χοντρό χαρτί με άφθονο χρήμα. Στη χόβολη του μαγκαλιού, τα κάστανα έσκαζαν ένα ένα και γινόντουσαν ανάρπαστα .Συχνά μας έβρισκε το ξημέρωμα,όταν ακούγαμε τη φωνή του σαλεψή (σαλεπιτζή).
 "Ζεστό σαχλέπ, σιτζάκ σιτζάκ σαχλέπ και σκέτο και με γάλα έχει σαχλέπ".
Το Χειμώνα οι σαλεπιτζήδες γυρνούσαν από τα χαράματα στις γειτονιές για να πουλήσουν το σαλέπι, το πιο διαδεδομένο χειμωνιάτικο ρόφημα στα μέρη μας, μαλακτικό και θρεπτικό, που το παρασκεύαζαν από σπόρους συγκεκριμένου είδους ορχιδέας. 

Οι ξενύχτηδες περαστικοί πίνανε να ζεσταθούν από τις παστρικές κούπες, το ζεστό σαλέπι από τη μπρικάρα που έβραζε. 

Μοσχοβολούσε τζέρτζεφίλη, κανέλα και ανθόνερο. 

Σωστό μπάλσαμο εκείνη την ώρα...."
Το σαλέπι πήρε το όνομά του από τον αρχαίο συγγραφέα Θεόφραστο, που το εμπνεύστηκε από το μύθο του Όρχι. 

Ο Όρχις ήταν γιός μιας νύμφης και ενός σατύρου. 

Κατά τη διάρκεια των εορτών προς τιμήν του Βάκχου, ο Σάτυρος διέπραξε ιεροσυλία επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα αδύνατο και σεμνό φυτό.
Στο σαλέπι αποδίδονται ιδιότητες αφροδισιακές γιαυτό στη λαϊκή παράδοση θεωρείται ως σερνικοβότανο, δηλαδή βότανο που χαρίζει στις γυναίκες αρσενικά παιδιά. Έχει την ιδιότητα να πήζει σαν ζελατίνη και χρησιμοποιείται και στο παγωτό καϊμάκι.


Η συνταγή εδώ⬇️
3 κούπες νερό 2 κούπες γάλα    Επτά κουταλάκια με οκτώ ζάχαρη
Ένα κουταλάκι κανέλα
Ένα κοφτό τζίντζερ
3 γαρίφαλα
Δέκα κουταλάκια σαλέπι
Το σαλεπι διαλυεται αρχικα σε κρυο νερο και γάλα να μην σβολιασει και στην συνεχεια προσθετουμε τα υπολοιπα μπαχαρικα επανω παντα στην φωτια να παρουν δεκα βρασεις!!

Συνταγή εκτέλεση απο Becky Kapnisi- Μαιρη Καπνιση-AΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!