ΚΑΛΑΜΠΟΚΟ-ΚΟΥΛΟΥΡΑ!!
Η κουλούρα, που για τους μη ντόπιους και ιδιαίτερα τους νεώτερους φαντάζει, ίσως για κάποια λιχουδιά απ’ αυτές που φτιάχνουν τα αρτοποιία με μπόλικο σουσάμι και άλλα καρυκεύματα, ήταν το πιο απλό και ταπεινό ψωμί. Το ψωμί που μεγάλωσε γενιές σ’ ολόκληρη την περιοχή μας....
Εξαιρετικό φαγητό η κουλούρα με τυρί ή πρέντζα – το τυρί ήταν δυσεύρετο. Όταν κρύωνε τριβόταν σε ξινόγαλο και γινόταν η «τρίψα», καθημερινό φαγητό, χορταστικό θέλοντας και μη. Πρέπει να ήταν και άκρως διαιτητικό....
Βαζουμε 600 γρ καλαμποκισιο αλεύρι σε μια λεκάνη. Ριχνουμε 1μιση ποτήρι βραστό νερού και λίγο αλατι και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα ξύλινη για 2 λεπτά.
Αφήνουμε 10 λεπτά και ριχνουμε μέσα 2 χούφτες(περιπου 300γρ.)αλεύρι σκληρό 1κουπα τσ. Λάδι και 1κ.γλ.γεμάτη σόδα που έχουμε διαλύσει στο χυμό 1 πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε ριχνουμε ώση φέτα θέλουμε... απλώνουμε σε καλα λαδωμένο ταψί... λίγο λάδι από πάνω και ψηνουμε να ροδισει καλά!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!