ΚΑΤΗΜΕΡΙΑ!!
Εθιμικό εορταστικό γλυκό που φέρνει τύχη αφού έχει αμύγδαλα, καρύδια, μέλι, αρωματικά και σουσάμι. Τα γλυκά που «θέλει» η παράδοση να χαρίζουν χαρά στο σπίτι που φτιάχνονται και σε αυτούς που τα μοιράζονται.
Τα κατιμέρια, τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Στην Κω τα γεμίζουν με ντόπιο τυρί, μέλι και κανέλα, οι σμυρνιές τα λούζουν με πετιμέζι, στην Πελοπόννησο τα παραγεμίζουν με γλυκιά κρέμα και ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα σύκα, στην Κεντρική Ελλάδα η γέμιση έχει κολοκύθα, σταφίδες και καρύδια και στα καστανοχώρια η κρέμα κάστανου δίνει ξεχωριστή γεύση.
Εγω σας δίνω την πιο απλή και νόστιμη συνταγή από την Αιτωλοακαρνανία...
Για το φυλλο
500 γρ αλευρι
Μισο γιαουρτι
1φλ.καφε λαδι
1 αυγο
Λιγο αλατι
1 κουταλια ξυδι
Λιγο χλιαρο νερο.
Τα ζυμωνουμε ολα μαζί, χωριζουμε τη ζυμη σε 4 - 5 μπαλακια και αφηνουμε να ξεκουραστει μιση ωρα.
Σε ενα μπωλ ριχνουμε 2 κουπες καρυδια μιση σουσαμι 2 κουταλιες φρυγανια 2κουτ.ζαχαρη
Κανελα γαρυφαλο μοσχοκαρυδο.
Ανοιγουμε το φυλλο το λαδωνουμε ριχνουμε γεμιση και τυλιγουμε.
Το χαραζουμε, ριχνουμε 1 κουπα τσ. Λαδι και ψηνουμε σε χαμηλο φουρνο 1 ωρα να ροδισει.
.
Σιρόπι
1μιση ποτηρι ζαχαρη
1 ποτ. Νερο
Λιγο χυμο λεμονι και 1 ξυλο κανελα.
Οταν βρασει(5 λεπτα) ριχνουμε 3 κ. Σ. μελι
Στο σιροπιασμα:
ΚΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ρουλα ΛυρουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ