Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ψωμάκια λεπτά σαν λαγανίτσες αλλά μαλακά !!!


 Βλέπετε πόσο μαλακό βγαίνει που το διπλώνω ...

 ,

Το έφτιαξα 3 φορές μέσα στην εβδομάδα !!! Ενα ψωμάκι που μου είπε φίλη που ζει στην Πόλη το έφτιαξα ,είναι εύκολο ,μας άρεσε ,και σας το δείχνω να το δοκιμάσετε κι εσείς !!!! 

Υλικά 

10 γραμ μαγιά  ξηρή...-ή 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη

20 γραμ ζάχαρη...-ή 1 κουταλιά της σούπας 

500 ml νερό ζεστό .. -ή 2,5φλιτζάνια τσαγιού 

600 γραμ αλεύρι γ.χ ... -ή 5 φλιτζάνια αλεύρι 

8 γραμ αλάτι ...-ή 1 κουταλάκι του γλυκού 

σουσάμι 

Για από πάνω πριν το ψήσιμο 

80 γραμ γιαούρτι ...-ή 3 κουταλιές σούπας 

1 κρόκο αυγού 

.


Βάζουμε την μαγιά την ζάχαρη το ζεστό νερό --οχι καυτό και κόψει η μαγιά--- και τα δουλεύουμε με μία σπάτουλα η αυτό το μηχάνημα που το έχω από την γιαγιά μου ..αν το έχετε .. να διαλυθεί καλά η μαγιά .

Αν δεν το έχετε κάντε το με μία μαριζ απλό ανακάτεμα χρειάζεται .

Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι αμέσως μετά και με μαρίζ ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά ..δεν γίνεται σαν την ζύμη του ψωμιού είναι πιο ελαστική κ μαλακιά .

Δεν ζυμώνουμε αλλά ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή πιάτο και την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει .

Μόλις περάσει ο χρόνος αλευρώνουμε μία επιφάνεια πάγκου και την αδειάζουμε να μην κολλήσει .

Με μία μαρίζ την κάνουμε  ..σαν να την διπλώνουμε μία από δω μία από κει για λίγα λεπτά ,θα δείτε που θα γίνει σαν ζυμαράκι .

Την κάνουμε στρογγυλή και την χωρίζουμε σε 8 κομμάτια τα οποία τα κάνουμε μπαλίτσες τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μην κολλήσουν κ τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη κ περιμένουμε 10 λεπτά .

 





Παίρνουμε μία μπαλίτσα ,ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και επάνω στην μπάλα και με το χέρι την ανοίγουμε πιέζοντας την σε σχήμα λαγάνας αλλά πιο λεπτή ..

Με τα δάχτυλα κάνουμε λακουβίτσες και συγχρόνως την μεγαλώνουμε σε μέγεθος .


Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και βάζουμε 2 ψωμάκια .

 Η τελική του όψη για ψήσιμο .


Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι μαζί με τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά .

Με ένα πινέλο περνάμε από πάνω τα ψωμιά όλη την επιφάνεια και με τα δάχτυλα πάλι κάνουμε λακουβίτσες ..βλέπετε πόσο λεπτά τα θέλουμε στην φωτογραφία.

Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι και τα ψήνουμε στους 220 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά να τα δείτε να πάρουν χρυσό χρώμα .

Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε κ τα σκεπάζουμε μέχρι να ψηθούν όλα με μία πετσέτα .

Αφού ψηθούν όλα με ένα πινέλο τα περνάμε με λάδι από πάνω και ..έτοιμα !!!!


Μπορούμε να τα κόψουμε κ σε τετράγωνα κομμάτια κ να φτιάξουμε καναπεδάκια ..εμείς τα τρώμε κ σκέτα ή με τυρί ..είναι πολύ ωραία !!!

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ