ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟΣ ΛΑΔΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ!!
Παλιά περιπου αυτές τις μέρες βγάζαμε το πρώτο μας λαδάκι. Για να το τιμήσουμε σαν αύριο του Αγίου Φιλίππου η μάνα μας έφτιαχνε λαδομπακλαβα, λαδοραβανι και χαλβά ❤️
Ένα υπέροχο γευστικό γλυκό με όλα τα αρώματα των ξηρών καρπών του μελιού και των μπαχαρικών!!
Για ενα ταψι 36 νο θα χρειαστουμε:
1μιση κιλο (3 πακετα) φυλλο Βηρυτου
300 γρ. λάδι και για τη γεμιση:
700 γρ. ξηρους καρπούς (αμυγδαλα καρύδια φουντουκια)
200 γρ. Σουσαμι καβουρδισμενο
4-5 φρυγανιές τριμμενες
1 κουταλια κανελα
1 κουταλακι γαρυφαλο τριμ.
Λιγο μοσχοκαρυδο
3 κουταλιες ζαχαρη..
Λαδωνουμε καλά το ταψι και στρωνουμε 6 φύλλα.... απλωνουμε λιγη απο τη γεμιση. Τοποθετουμε παλι 2 φυλλα(λαδωνοντας ενδιαμεσα) και παλι γεμιση. Αυτο συνεχίζετε μεχρι να τελειωσουν.... Κραταμε 6 φυλλα για πανω. Κοβουμε καρφωνουμε απο 1 γαρυφαλο ριχνουμε το υπολοιπο λάδι και ψηνουμε σε 160β περιπου 1μιση ώρα να ροδισει καλά.
Για το σιροπι
3ποτηρια ζαχαρη
2ποτηρια νερο
Λιγο λεμονι
Ενα ξυλο κανελα.
Βραζουμε 5-6 λεπτά και κλεινουμε τη φωτια. Ριχνουμε μεσα 2 κουπες μέλι...
Χλιαρο το σιρόπι καυτό το γλυκό μας...
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ