Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Λαδομπακλαβάς Μεσολογγίτικος !!!


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟΣ ΛΑΔΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ!!

Παλιά περιπου αυτές τις μέρες βγάζαμε το πρώτο μας λαδάκι. Για να το τιμήσουμε σαν αύριο του Αγίου Φιλίππου η μάνα μας έφτιαχνε λαδομπακλαβα, λαδοραβανι και χαλβά ❤️
Ένα υπέροχο γευστικό γλυκό με όλα τα αρώματα των ξηρών καρπών του μελιού και των μπαχαρικών!!

Για ενα ταψι 36 νο θα χρειαστουμε:
1μιση κιλο (3 πακετα) φυλλο Βηρυτου
300 γρ. λάδι και για τη γεμιση:
700 γρ. ξηρους καρπούς (αμυγδαλα καρύδια φουντουκια)
200 γρ. Σουσαμι καβουρδισμενο
4-5 φρυγανιές τριμμενες
1 κουταλια κανελα
1 κουταλακι γαρυφαλο τριμ.
Λιγο μοσχοκαρυδο
3 κουταλιες ζαχαρη..

Λαδωνουμε καλά το ταψι και στρωνουμε 6 φύλλα.... απλωνουμε λιγη απο τη γεμιση. Τοποθετουμε παλι 2 φυλλα(λαδωνοντας ενδιαμεσα) και παλι γεμιση. Αυτο συνεχίζετε μεχρι να τελειωσουν.... Κραταμε 6 φυλλα για πανω. Κοβουμε καρφωνουμε απο 1 γαρυφαλο ριχνουμε το υπολοιπο λάδι και ψηνουμε σε 160β περιπου 1μιση ώρα να ροδισει καλά.

Για το σιροπι
3ποτηρια ζαχαρη
2ποτηρια νερο
Λιγο λεμονι
Ενα ξυλο κανελα.
Βραζουμε 5-6 λεπτά και κλεινουμε τη φωτια. Ριχνουμε μεσα 2 κουπες μέλι...

Χλιαρο το σιρόπι καυτό το γλυκό μας... 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ